2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a DNA Verestóy Attilát

2018. november 16. 12:31, utolsó frissítés: 15:37

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) megvesztegetéssel és adócsalással vádolja Petre Badeát, az Aedificia Carpaţi építkezési vállalkozás tulajdonosát és cégét - számolt be róla a G4media portál. Ugyanakkor az ügyben befolyással való üzérkedéssel gyanúsították meg a nemrégiben elhunyt Verestóy Attila RMDSZ-es szenátort. Az ügyészség tanúként kihallgatta Kelemen Hunor szövetségi elnököt is, aki a kulturális minisztériumot vezette abban az időszakban, amikor a DNA szerint a feltételezett bűncselekményre sor került.

Az Aedificia Carpați társaság a 2008 és 2011 közötti időszakban összesen hét szerződést kötött a kulturális minisztériummal különböző műemléképületek felújítására, megközelítőleg 180 millió euró értékben. A renoválandó épületek között szerepel a Képzőművészeti Múzeum, a Nemzeti Könyvtár vagy a Nemzeti Színház is. Kelemen Hunor 2009 decembere és 2012 áprilisa között vezette a kulturális tárcát.

A DNA szerint Verestóy azt ígérte Badeának, hogy jutalék ellenében közbenjár a minisztérium tisztségviselőinél azért, hogy a szaktárca az Aedificia Carpaţi-nak a leszerződött munkálatokat időben kifizesse. A DNA ügyészei azt állítják, hogy Verestóy a folyamatban lévő szerződések összegének 9%-át kérte a közbenjárásért, de végül 6%-ban egyeztek meg. Badea ezt követően 1.275.000 eurónak megfelelő lejt folyósított Verestóy számára a feltételezett közbenjárásért cserébe, egy ügyvédi irodán keresztül.

Kelemen Hunor az ügy kapcsán a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy soha ilyesmiről nem beszélt Verestóy Attilával. Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, hogy a DNA szeptemberben idézte be őt tanúként és a kihallgatása mindössze fél órán át tartott.

„Feltettek néhány kérdést, én ezekre válaszoltam”- közölte az RMDSZ elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a kihallgatáson egyedül, ügyvéd jelenléte nélkül vett részt. Kelemen Hunor állítása szerint Verestóy soha nem próbálta meg őt befolyásolni és a kifizetésekkel sem voltak soha késlekedések, mivel tudomása szerint a vállalkozó mindig időben megkapta a pénzt a minisztériumtól.

Az RMDSZ elnöke nem kívánta kommentálni a vádirat tartalmát, továbbá leszögezte, hogy az egykori szenátor és közte soha nem volt beszélgetés a minisztérium által végeztetett munkálatokról.

Petre Badea és az Aedificia Carpaţi egyébként közleményt adott ki az ügy kapcsán, amelyben visszautasítja az ügyészek vádjait, és azt állítja, hogy maga a DNA közleménye is valótlanságokat és ellentmondásokat tartalmaz.

(g4media/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS