2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szolgáltatások olcsók, az üzemanyag viszont nagyon drága Romániában

2018. november 16. 16:35, utolsó frissítés: 16:43

Európai viszonylatban Romániában a legkedvezőbbek a szolgáltatások és a termékek árai az Országos Versenyhivatal november 15-én közzétett adatai szerint. A jelentés szerint az uniós átlagot tekintve a termékek és szolgáltatások ára 48,4%-a az európai átlagnak. Bulgária utolsó a sorban, 44%-os aránnyal.

A legtöbbet a Dániában (141,2%), Luxemburgban, (141%) és Svédországban (134,7%) fizetnek a termékekért és szolgáltatásokért. Az élelmiszerek Romániában a legolcsóbbak, a nem alkoholos italok hozzávetőlegesen 38%-kal kerülnek kevesebbe, mint a többi tagországban, de a legnagyobb különbség a zöldségek és gyümölcsök árában van, amelyek kétszer olcsóbbak, mint a többi tagországban.

A bevételhez viszonyított kiadások aránya Romániában és a többi tagországban. A bevételhez viszonyított kiadások aránya Romániában és a többi tagországban.


Az egészségügyi szolgáltatások is az uniós átlagár alatt vannak, az élelmiszerek közül a tejtermékek kerülnek a legtöbbe, amelyek árarány viszonylatban elérik a nyugat-európai szintet. De a háztartási eszközök és a textilipari termékek ára is majdnem annyiba kerül, mint a fejlettebb nyugati országokban.

Tejtermékek áremelkedése 2005 és 2018 között.Tejtermékek áremelkedése 2005 és 2018 között.


Az üzemanyagért a román fogyasztók a többletadók miatt megközelítőleg annyit fizetnek, mint a nyugatiak, annak ellenére, hogy a többletadót leszámítva az üzemanyag ára majdnem egységes Európa szinten. Múlt év októberében a gázolaj ára 1,27 eurónak megfelelő összeg volt, az európai átlag pedig 1,38 euró. A szomszédos Bulgáriában 1,14, Magyarországon pedig 1,17 euró volt.

Az üzemanyagok árának alakulása Románia az EU országainak viszonylatábanAz üzemanyagok árának alakulása Románia az EU országainak viszonylatában


A fogyasztói árindexet tekintve az élelmiszerek és az alkoholmentes italok az egyharmadát teszik ki a romániaiak fogyasztói kosarának. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint ezen belül a hústermékek 8,2%, a pékáru 6,3%, a tejtermékek 5,3%-át jelentik a havi kiadásoknak. A közszállításra és egyéb közlekedéssel kapcsolatos költségekre vonatkozó kiadások 14,5%-át jelentik egy háztartás bevételének.

Az élelmiszerekre fordított kiadások aránya Romániában. Az élelmiszerekre fordított kiadások aránya Romániában.


Az unió tagországaiban az élelmiszerekre fordított kiadások a kereset 15,5% -át teszik ki, ugyanakkor a szolgáltatásokra többet költenek, mint a romániaiak. A vendéglők és hotelek szolgáltatásaira a bevételük 9,6%-át költik, szemben a romániai átlaggal, amely 3,6%. Kulturális tevékenységekre fordított bevétel aránya 10% Nyugaton, Romániában 5,6%. A különböző biztosításokra költött összegek áraránya 9,2% a nyugatiak esetében, ez az arány Romániában 5,2%.

Az Országos Versenyhivatal és az Országos Statisztikai Hivatal adatai ugyanakkor nem térnek ki a romániai és a nyugati országok közti bérkülönbségek mértékére. (hotnwes)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS