2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leantiszemitázta Johannist Ilan Laufer, mert nem nevezte ki miniszternek

2018. november 21. 09:42, utolsó frissítés: 12:34

Update: határozottan elutasítja Klaus Johannis államfő, hogy politikai célokra használjanak fel olyan rendkívül érzékeny témákat, mint az antiszemitizmus. Johannis ezzel arra reagált, hogy Ilan Laufer kedd este kijelentette: az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja, hogy az elnök nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez.

Az Államelnöki Hivatal közleményt adott ki, amely leszögezi, hogy az antiszemitizmus relativizálása veszélyes, mert gyűlöletre és diszkrimináló megnyilvánulásokra uszíthat.

Az államfő szerint Ilan Laufer „elbukott az érettség vizsgáján azzal, hogy azonosult egy nevetséges vádakat tartalmazó, valós alapot nélkülöző szöveggel, és eljátszotta a mérgező PSD-s propaganda szócsövének szerepét.” Akik ilyen botrányos vádakat fogalmaznak meg, semmiképpen sem kaphatnak közjogi méltóságot a román államban, teszi hozzá a közlemény.

Johannis úgy véli, hogy Laufer nyilatkozata „újabb példa a Szociáldemokrata Párt hosszú ideje tartó, ártalmas retorikájára, amely folyamatosan a gyűlöletet és a xenofób irányzatokat táplálja.”

Johannis mandátuma kezdetétől támogatta a holokauszt-múzeum létrehozását és 2017-ben megkapta a rangos Light Unto the Nations (Fény a nemzetekre) kitüntetést, amely az Amerikai Zsidó Tanács legmagasabb szintű elismerése - írja a közlemény. (agerpres)

------------------------------------------------------------
Az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja Ilan Laufer, hogy Klaus Johannis államfő nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez.

Laufer ezt kedd este, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Állandó Tanácsának ülését követően nyilatkozta.

„Ma, 2018-ban visszautasított Románia elnöke, Klaus Johannis. Aggasztanak a kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri tisztségbe való kinevezésem elutasítása mögött húzódó valós okok, az államfő ugyanis nem indokolta meg döntését, ami alkotmányellenes. Úgy vélem, az, hogy Johannis elnök visszautasított, az antiszemitizmus újabb megnyilvánulása, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy Klaus Johannis államfő az utóbbi évben folyamatosan antiszemitizmusról tett bizonyságot. Köztudott, hogy Johannis úrnak több zsidóellenes kirohanása és antiszemita nyilatkozata volt. Megtagadta és megakadályozta egy nagykövet kinevezését Izraelbe, mert így akarta szabotálni Románia és Izrael viszonyát. Ugyanakkor elmondhatom, hogy hozzájárult az izraeli és a román kormány közös kormányülésének szabotálásához is” - jelentette ki Laufer.

Hozzátette: az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál fog panaszt tenni, mert szerinte Johannis elnök egyértelműen diszkriminál.

„Fontos megjegyezni, hogy Klaus Johannis német etnikumú, minden szempontból gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Német Demokrata Fórummal, ami egy náci szervezet örököse, amelyet a második világháború utáni párizsi egyezmény révén törvényen kívülinek nyilvánítottak. Románia történelme során Nicolae Ceauşescu zsidókat adott el. Ma biztos vagyok benne, hogy Johannis elnök is eladott egy román zsidót. Nem tudom, kinek, és nem tudom, mennyi pénzért” - mondta Ilan Laufer.

Korábban Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter támadta német származása miatt az elnököt. Vasilescu szállításügyi miniszterré való kinevezését szintén nem hagyta jóvá kedden Johannis.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS