2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyföldi románok civil fóruma szerint túl nagylelkű volt a gyulafehérvári nyilatkozat

2018. november 22. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint Románia teljesítette a „túl nagylelkű” gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat.

Szerintük Romániában minden keret adott, hogy a kisebbségek megőrizzék nyelvi, kulturális és vallási identitásukat, közben a magyarokra jellemzőek az etnikai alapon szerveződő politikai szervezetek és az etnikai alapú szavazás, emiatt a magyar többségű megyékben csak magyarok kerülnek a helyi közigazgatás élére, számol be a hírről a Marosvásárhelyi Rádió.

Szerintük a romániai magyaroknak minden jogot biztosít az állam, miközben a székelyföldi megyékben elnyomják a románokat. Szerintük a magyar nyelv használata a térségben a román nyelv rovására történik.

A románok fóruma felszólítja a magyar közösség vezetőit, hogy ismerjék el azt, hogy Románia a „túl nagylelkű” gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat és a nemzetközi vállalásokat is teljesítette. Továbbá azt is leszögezték, hogy a románok soha nem fogják támogatni a „hamis és mesterséges” autonómiát, mert a magyarok már amúgy is minden joggal rendelkeznek és az autonómia csak elnyomná a térségben élő románokat. (Marosvásárhelyi Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS