2019. június 26. szerdaJános
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mikó-ügy: jogerősen elutasították a sepsiszentgyörgyi iskola épületeinek a visszaszolgáltatását

2018. november 22. 16:52, utolsó frissítés: 19:31

A legfelsőbb bíróság csütörtökön jogerősen elutasította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosított épületeinek a visszaszolgáltatását - közölte az MTI-vel az intézmény szóvivője. A bírói testület háromszori halasztás után hozott döntést a restitúció elutasításáról. Az ítélet kivonatában az szerepel, hogy a fellebbezést a legfelsőbb bíróság megalapozatlannak találta.

A Székely Mikó Kollégium épületeit 1948-ban államosították. Az állam 2002-ben visszaszolgáltatta az ingatlanokat a református egyháznak. Később azonban egy feljelentés nyomán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) büntetőpert indított a visszaszolgáltatási kérelmet elbíráló bizottság tagjai ellen, akiket 2014 novemberében jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, az ingatlanokat pedig újraállamosították.

Az egyház újabb restitúciós kérését 2016 májusában elutasította a restitúciós bizottság. Az elutasító határozat megsemmisítéséért indított perben első fokon eljáró brassói táblabíróság nem fogadta el az egyház érveit. A legfelsőbb bíróság a Brassóban 2016 decemberében hozott ítélet ellen benyújtott egyházi fellebbezés ügyében hirdetett ítéletet.

A Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának ügyéről nemrég Veress Emőd, a református egyház ügyvédje beszélt részletesebben a Transindexnek.

UPDATE: Az Erdélyi Református Egyházkerület illetékesei azt tartják a döntéssel kapcsolatban az egyetlen járható útnak, ha a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pedig a döntésre reagálva kijelentette, hogy minden eszközével támogatják az Erdélyi Református Egyházkerületet abbéli elhatározásában, hogy a strasbourgi emberjogi bírósághoz forduljon a Mikó ügyében. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS