2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap szentelik fel a Nemzet Megváltása Katedrálist

2018. november 22. 18:47, utolsó frissítés: 2018. november 28. 10:48

Vasárnap szentelik fel Bukarestben a Nemzet Megváltása Katedrálist, az ország legnagyobb - még épülő, de befejezéséhez közeledő - templomát. Az ünnepségre hívek tízezreit várják a Bukarestből és az egész országból - közölte csütörtökön a Román Ortodox Egyház (BOR).

Ebből az alkalomból Bukarestbe érkezik Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, hogy Daniel pátriárkával, a BOR vezetőjével közösen felszentelje a katedrális oltárát és ikonosztázát - a templomszentélyt a templomhajótól elválasztó, szentképekkel díszített falat. A görög ortodox egyház küldöttsége Bukarestbe hozza a románság védőszentjeként tisztelt - az evangéliumot az apostolok szétválása után Kis-Ázsia és a Fekete-tenger térségében hirdető - Szent András ereklyéjét, illetve Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját.

Az ereklyéket már szombat délután elhelyezik a katedrális erre a célra kialakított - a hívők számára nyitott - előterében. Magán a - Szent Katalin vértanúságának emléknapjára időzített - vasárnapi oltárszentelő liturgián csak kétezer meghívott számára lesz ülőhely a katedrális belsejében, az eseményre várt mintegy 20-30 ezer hívő a templom előtti lebetonozott téren, két óriáskivetítőn keresztül követheti figyelemmel a ceremóniát - figyelmeztetett a BOR közleménye.

Az Agerpres összefoglalója szerint egy reprezentatív katedrális felépítése több mint egy évszázados óhaja a román ortodox egyháznak, a terve már a románság függetlenségének kivívása, a 1877-78 háború után felvetődött, de a hatóságok halogató hozzáállása, a világháborúk és a kommunizmus miatt csak az ezredforduló környékén sikerült az ügyet kimozdítani a holtpontról. A megfelelő helyszín körüli többéves vita után a katedrális alapkövét 2007-ben helyezték el a parlament mögötti telken, amelyet egy 2005-ös kormányrendelettel bocsátottak a BOR rendelkezésére, az építkezés pedig 2010-ben kezdődött.

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre maga a katedrális készült el 95 százalékban. Az épület még nincs bevakolva, a belső terek azonban várhatóan nagyjából elkészülnek, legalábbis olyan mértékben, hogy a centenárium alkalmából meg lehessen tartani az oltárszentelést.

A BOR tájékoztatása szerint az eddig elvégzett munkálatok 110 millió euróba kerültek, ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak. A katedrális és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségigényéről a patriarchátus nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS