2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pert nyert Dragnea a legfelsőbb bírósággal szemben

2018. november 23. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

Semmissé nyilvánította a bukaresti ítélőtábla a legfelsőbb bíróság vezetőségének november 8-i határozatát, amelynek alapján kisorsolták az új öttagú bírói tanácsokat. A döntés a határozat alkalmazásának felfüggesztéséről is rendelkezik.

Az ítélőtábla ezzel helyt adott Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök keresetének, amellyel megóvta a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsainak sorshúzás általi kinevezését. A döntés nem jogerős, a legfelsőbb bíróság a határozat semmissé nyilvánítására, illetve alkalmazásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést is megfellebbezheti.

A képviselőházi elnök először október elején nyújtott be keresetet a bukaresti ítélőtáblához, kérve, hogy semmisítsék meg a legfelsőbb bíróság vezetőségének azt a határozatát, amelynek értelmében csak jövő év elejétől alkalmaznák az új öttagú bírói testületek kinevezésére vonatkozó új törvényi rendelkezéseket.

Pénteken Liviu Dragnea ügyvédje, Flavia Teodosiu közölte a tárgyaláson, hogy Dragnea kéri továbbá, semmisítsék meg, illetve függesszék fel a legfelsőbb bíróság vezetőtanácsának november 8-i döntését, amelynek alapján kisorsolták az öttagú bírói tanácsokat.

Az ügyvéd szerint a legfelsőbb bíróságnak meg kellett volna várnia az alkotmánybíróság azon határozatának indoklását, miszerint alkotmányos jellegű jogi konfliktus alakult ki a parlament és a legfelsőbb bíróság között az öttagú bírói tanácsok létrehozása kapcsán. Az ügyvéd úgy véli, a fellebbviteli testületek kinevezése törvénytelenül történt, és sérült ügyfelének a méltányos bírósági eljáráshoz való joga. Véleménye szerint csak a testületek elnökeiről kellene sorshúzással dönteni, nem minden egyes tagról.

A legfelsőbb bíróság egyik öttagú bírói tanácsa tárgyalta a Teleorman Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal kapcsolatos ügyet, amelyben Liviu Dragneát első fokon 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS