2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu és a B1 televízió Magyarországtól félti Romániát

2018. november 26. 13:23, utolsó frissítés: 13:44

Ha a Románia területeire vonatkozó hivatalos álláspontról van szó, akkor Romániának nem kell többé hivatalos viszonyt ápolnia Magyarországgal- jelentette ki Traian Băsescu egykori államfő, reagálva Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétvégi kijelentéseire.

A magyarországi politikus a hétvégén a Csíki Székely Múzeumban, a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitóján úgy nyilatkozott, hogy a „magyar kormány nem mond le erről a földről”, nem mond le a magyarságról, a magyar nemzetrészekről és a magyarság történelméről.

Băsescu szerint, amennyiben Potápi kijelentései a magyar kormány álláspontját képviselik, akkor a bukaresti magyar nagykövetet haladéktalanul haza kell küldeni Budapestre.

Potápi kijelentései vasárnap este a B1 hírtelevízió egyik adásában is terítékre kerültek, ahol a műsor meghívottjai olyan állításokat tettek, miszerint a magyar titkosszolgálatok intenzív tevékenységet folytatnak Románia területén, Erdély elcsatolása érdekében.

Az említett műsorban Gheorghe Falcă, Arad polgármestere a fentiekkel ellentétben higgadtan és elismerően beszélt a magyarokról. Falcă dicséretesnek találta, hogy Gyulán a közhivatalokban és vendéglátóipari egységekben egyaránt kifüggesztettek román nyelvű feliratokat, állítása szerint a kelet-magyarországi egészségügyi intézményekben is mindenütt anyanyelvükön állnak szóba a román páciensekkel. (Krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS