2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy közvélemény-kutatás szerint a romániaiak több mint fele kormányváltást akar

2018. december 10. 17:05, utolsó frissítés: 17:14

A romániai választók 69 százaléka szerint le kell váltani a Viorica Dăncilă vezette bukaresti kormányt, 21 százalékuk maradását támogatja - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség a BCS közvélemény-kutató intézet friss felmérésének eredményét ismertetve.

A Traian Băsescu volt államfő által alapított, ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) által rendelt felmérés szerint a jelenlegi kormányt támogató PSD-ALDE parlamenti többség részéréről a legtöbben (6,4 százalék) Călin Popescu Tariceanu szenátusi elnököt, a liberális ALDE elnökét látják legalkalmasabbnak a kormányfői szerepre.

Amennyiben a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali pártok - a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PMP - jelölhetnének miniszterelnököt, a legtöbb válaszadó (6,8 százalék) Băsescut bízná meg kormányalakítással.

A közvélemény-kutatás kiterjedt arra is: milyen szerepet tulajdonítanak a megkérdezettek az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításában és a korrupcióellenes harcban Románia négy eddig államfőjének.

A válaszadók 25 százaléka szerint Klaus Johannis jelenlegi államfő tett a legtöbbet a korrupció megfékezéséért, míg 19 százalékuk Băsescut, 6 százalékuk Emil Constantinescut és 3 százalékuk Ion Iliescut jelölte meg. Az ország demokratizálásában és uniós integrációjában játszott szerepük tekintetében az eddigi román elnökök közül Basescu került az élre.

Ha a jövőre esedékes elnökválasztást most rendeznék meg, az első fordulóban a válaszadók 19 százaléka szavazna a PNL, 14,4 százaléka a Szociáldemokrata Párt (PSD), 6,2 százalékuk a PMP, 5,7 százalékuk az ALDE, 5,3 százalékuk az USR jelöltjére.

Az európai parlamenti választási jelöltlisták támogatottságánál - a lehetséges listavezetők nevét is figyelembe véve - a PNL-t 15,8, a PSD-t 12,8, a Dacian Ciolos vezette Románia Együtt pártot 7,7, a Victor Ponta vezette Pro Romániát 6,7, az ALDE-t 6,6, a PMP-t 6,3, az USR-t 5,5, az RMDSZ-t pedig 2,9 százalékon mérték.

A több mint ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésére alapozott országos felmérést november 27. és december 5. között készítették, a hibahatár háromszázalékos.

Múlt héten az IMAS közvélemény-kutatása is azt mutatta ki, hogy történelmi mélypontra, 25 százalék alá esett a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt támogatottsága. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS