2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőjogot a kormány

2018. december 10. 18:30, utolsó frissítés: 19:27

A bukaresti kormány sürgősségi rendelettel fogja hatályba léptetni a büntetőjogi reform alkotmányosnak bizonyult rendelkezéseit: erről a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának hétfői ülésén (CExN) született egyhangú döntés - jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke.

A kormányfő szerint így próbálják elejét venni annak, hogy az elhúzódó parlamenti viták, a jobboldali ellenzék és Klaus Johannis államfő sorozatos óvásai, a két kódex - a büntető törvénykönyv (btk.), illetve a büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) - egészének hatályba lépését hátráltassák.

"Láthattuk, hogy nagyon sok törvény esetében nagyon elhúzódott az idő, megóvták őket, az alkotmánybíróságra küldték, ami pedig a szóban forgó jogszabályok alkalmazását illeti, már rég meghaladtuk a határidőt" - érvelt a kormányfő, hozzátéve, hogy az alkotmányellenesnek ítélt cikkelyek ismét visszakerülnek a parlamentbe.

Dancila nem árult el részleteket arról, hogy pontosabban milyen rendelkezések hatályba lépését akarják - azonnal életbe lépő, a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi kormányrendelettel siettetni, csak annyit közölt, hogy a jogszabály részleteit az igazságügyi tárca vezetője dolgozza ki. Tudorel Toader igazságügy-miniszter is csak annyit mondott az újságíróknak, hogy a sürgősségi kormányrendelet nem tartalmazza a Btk. és Betk. azon módosításait, amelyek elbuktak az alkotmányossági szűrőn, de arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a jogszabály jogalapul szolgálhat-e majd jogerős ítéletek eltörlésére.

A PSD-ALDE koalíció két éve kezdte el az igazságszolgáltatás átszervezését és büntetőjog módosítását, ez azonban tüntetések sorozatát, valamint a jobbközép ellenzék és az Európai Bizottság bírálatát váltotta ki. (agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS