2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másodszorra is elfogadta a szenátus a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait

2018. december 10. 20:49, utolsó frissítés: 20:49

Első házként elfogadta hétfőn a szenátus a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait. A jogszabály azt követően került ismét a felsőház elé, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélt néhány kitételt. A módosított változatot 74 szenátor támogatta szavazatával, 31-en ellenezték, hárman tartózkodtak a voksoláskor - írja az Agerpres.

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság múlt héten módosította a törvényt a taláros testület döntése nyomán, a plénum pedig elfogadta a bizottság jelentését, az ellenzéki alakulatok módosító javaslatait elutasították.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a taláros testület határozatába foglalt több előírás nem került bele a jogszabályba, ezért amennyiben a parlament a jelenlegi formában fogadja el azt, ismét az alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

Az alkotmánybíróság határozata alapján a szakbizottságban törölték a bűnvádi eljárás elindításával kapcsolatos szövegrészből a "megalapozott gyanú" (indicii temeinice) kifejezést, azaz az új változat szerint akkor indítható el a bűnvádi eljárás, ha vannak a bűncselekmény elkövetésére utaló bizonyítékok. Az eredeti törvényszöveg alapos gyanú fennállásához kötötte a bűnvádi eljárás elindítását, a jelenleg hatályban levő büntetőeljárási törvénykönyvben pedig az észszerű feltételezés (presupunere rezonabilă) kifejezés szerepel. Az ellenzék a jelenleg hatályos változathoz való visszatérést szorgalmazta, a testület azonban végül a PSD és az ALDE által előterjesztett javaslatot fogadta el. Az ellenzék módosító javaslatai a plénumban sem kapták meg az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot.

Módosították a házkutatási parancs kérelmezésére vonatkozó előírásokat, és átfogalmazták a bizonyítékok lefoglalásáról rendelkező részt is. Az új változat szerint az önként átadott vagy lefoglalt tárgyak, dokumentumok és számítógépes adatok csak abban az ügyben használhatók fel bizonyítékként, amelyikben az ügyészség vagy bíróság elrendelte az átadásukat vagy lefoglalásukat. Amennyiben az átadott/lefoglalt tárgyakról, dokumentumokról és számítógépes adatokról kiderül, hogy nincs közük a kivizsgálás alatt álló ügyhöz, ezeket két hónapon belül vissza kell szolgáltatni.

Florin Iordache bizottsági elnök múlt héten azt mondta, az alkotmánybíróság által kért minden módosítást végrehajtottak.

A büntetőeljárási törvénykönyv módosításairól a képviselőház szavaz döntő kamaraként. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS