2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha az államfő kihirdeti, akkor ezentúl a vidéki kórházak is képezhetnek majd rezidens orvosokat

2018. december 12. 16:43, utolsó frissítés: 17:29

Rezidensképző központokká válhatnak a vidéki kórházak is azt követően, hogy elfogadta szerdán a képviselőház az RMDSZ erre vonatkozó javaslatát.

A rendelkezés a betegek és az orvos szakma számára egyaránt kedvező: egyrészt javul a betegellátás vidéken, hiszen egy oktató kórház előbb-utóbb jobban felszerelt lesz, és a rezidensképzés által vidékre visszük az egyetemi központok tudását. Másrészt kívánatosabbá válik a rezidensek számára, hogy szülőföldjükön tervezzenek, és a rezidensképzés által az oktatói pálya lehetőségét ajánljuk fel a hazaköltöző orvosoknak, magyarázta Vass Levente, a törvénymódosítás kezdeményezője.

Az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa hangsúlyozta, a rendelkezés nemcsak a vidéki kórházakra, hanem a családorvosi és járóbeteg-rendelőkre is érvényes lesz. Mint mondta, a rezidensképzés decentralizálása azért szükséges, mert az orvoshiány miatt az elmúlt 15-20 évben folyamatosan növelni kellett a rezidensek számát, és az egyetemi központokban ma már nincs elegendő műtő, kórházi ágy ahhoz, hogy szakmát tanulhassanak a rezidensek.

„Ennek a helyzetnek a megoldását a választási programunkban vállaltuk, ígéretünkhöz hűen most megteremtettük a törvényi keretet arra, hogy a vidéki kórházakat bekapcsoljuk a rezidensképzésbe. A gyakorlatban ez úgy fog működni, hogy az orvosi egyetemek és egyetemi fakultások javasolhatnak az egészségügyi minisztériumnak olyan kórházakat, illetve osztályokat, amelyeket megfelelőnek ítélnek arra, hogy rezidensképző központokká váljanak, majd a szaktárca jóváhagyását követően elindulhat a folyamat” – fogalmazott Vass Levente.

Az RMDSZ módosító javaslata azt a sürgősségi kormányrendeletet egészíti ki, amely a rezidensek számának növelését és a helyek újraosztásának lehetőségét teremti meg, és amelyet szerdán döntéshozóként szavazott meg a képviselőház. A jogszabály államfői kihirdetésre vár. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS