2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elmondta Dăncilă, hogy melyik négy pillérre épül a román EU-s elnökség

2018. december 12. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

Románia programja, amellyel januártól átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, négy pillérre épül. Ezek a konvergencia Európája, a biztonság Európája, Európa - globális szereplő és a közös értékek Európája - nyilatkozta szerdán a parlament plénuma előtt Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő szerint a konvergencia Európája "fejlődésen, kohézión, versenyképességen és konnektivitáson" alapszik, mert ezzel növelhető Európa versenyképessége.

A biztonság Európája pillér keretében az egyes tagországok rendszereinek és struktúráinak az átjárhatóságát erősítik meg, és külön figyelmet fordítanak a migráció kérdésére.

A harmadik pillérrel (Európa - globális szereplő) kapcsolatban a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az Unió világszintű akcióinak alapját az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai globális stratégiája kell hogy képezze, és e tekintetben különös figyelmet fordítanak a Fekete-tenger térségére.

A közös értékek Európája pillér arra szolgál, hogy úgy erősítsék az európai kohéziót, hogy mindent az Unió alapját képező alapelvekhez viszonyítanak, mert ezzel szorítható vissza a rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus - mondta a parlament plénuma előtt Viorica Dăncilă kormányfő.

Az EU-s elnökséget semmiképpen sem szabad átpolitizálni a miniszterelnök szerint

Dăncilă a parlament plénuma előtt azt is mondta szerdán, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztsége egy olyan téma Románia számára, amit semmiképp sem szabad átpolitizálni.

"Rendkívül fontos ez a feladat, amit semmiképpen sem szabad átpolitizálni" - hangoztatta a kormányfő, aki hozzátette: ebben a hat hónapban Európa 'nagy figyelemmel' követi majd Románia tevékenységét.

"Tisztában kell lennünk azzal, hogy Európa jövője a mi gyerekeink jövője" - hangsúlyozta Dăncilă.

A miniszterelnök azt mondta. "egyensúlyra, együttműködésre és egyetértésre" van szükség ezen a téren, és "politikai békére" tett felhívást.

"Politikai meggyőződésüktől függetlenül arra kérem önöket, hogy legyenek tekintettel arra, hogy milyen közös érdekeink vannak, mint az Európai Unió tagországa. Csak együtt érhetjük el, hogy Romániát tisztelettel kezeljék, csak együtt hathatunk oda, hogy a román állampolgárokat ugyanazok a jogok és szabadságok illessék meg, mint az unió többi polgárát. Arra kérem önöket, hogy a következő hat hónapban elsősorban román állampolgárok legyenek, büszkén képviseljék hazánkat, ne szidják Európa színe előtt, hogy elnyerjük az európai közösség tiszteletét" - fogalmazott a kormányfő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS