2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Arra kötelezik az államot, hogy kártérítést fizessen, mert nem védte meg egy nő életét

2018. december 15. 14:58, utolsó frissítés: 16:04

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla bírái gyorsan közzétették indoklásukat az országban premiernek számító, november 22-i döntésükhöz, amelyben kötelezték az államot, hogy kártérítést fizessen, mert nem védte meg egy nő életét, akit a volt szeretője lőtt fejbe. Az indoklásból kitűnik, hogy “a hatóságok tudatában voltak az erőszakos cselekmények elkövetésének és az áldozat életének fenyegetettségének, mégsem tettek semmilyen intézkedést, hogy megvédjék” - írja a CluJust portál.

“A bíróság fenntartja, hogy a hatóságok reakciójának hiánya, az áldozat életét védő intézkedések megtételének elhanyagolása, kedvező feltételeket biztosított az erőszakos cselekményeknek, amelyek az áldozat megöléséhez vezettek” - írják indoklásukban Georgeta Oltean és Camelia Rusu bírók a Marosvásárhelyi Ítélőtáblától.

A felpereseknek, az áldozat szüleinek és gyermekének, 150 ezer euró kártérítést ítélt meg a bíróság november 22-én.

S. G. E. áldozat és Szász I. M. agresszor közötti szerelmi viszony állt fenn, amelyből 2014-ben egy gyermek született. A gyermek születése után nem sokkal az áldozat, aki addig a szerelménél lakott, hazaköltözött szüleihez Szász erőszakos viselkedése miatt, de nem szakította meg a kapcsolatot vele. 2016 novemberétől a férfi fenyegetni kezdte az áldozatot azzal, hogy lelövi.

2017. január 15-én az áldozat tárcsázta a segélyhívó számot, mert szeretője bántalmazta. A helyszínre kiszálltak a mentők és két rendőr is, de addigra az agresszor elhagyta a színhelyet. A rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel.

Az áldozat feljelentést tett és másnap megjelent a marosvásárhelyi Törvényszéki Orvostani Intézetben, ahol kibocsátottak számára egy orvosi igazolást. 2017. január 17-én megkezdődött a nyomozás zaklatás vagy más erőszak, pusztítás és fenyegetés tárgyában.

Másnap az áldozat volt szeretője több társával megjelent abban a bárban, ahol S. G. E. dolgozott és botrányt csinált, asztalokat borogatott, üvegeket és poharakat tört össze, illetve káromkodásokat és fenyegetéseket intézett az áldozathoz. S. G. E. anyja hívta a 112-es segélyhívó számot, de a diszpécser azt mondta, nem tud a helyszínre küldeni senkit, mert az anya nem tudta megmondani a bár címét. Az áldozat anyja pár perccel később megszerezte a címet, de kritikus volt azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok ki fognak-e érkezni, a diszpécser pedig ezt úgy értelmezte, hogy a veszély elmúlt.

Az eset után újabb feljelentést tettek az áldozat volt szeretője ellen, amelyben felhívták a figyelmet, hogy a férfi életveszélyesen megfenyegette. Azon a napon megkezdődött a nyomozás fenyegetés ügyében és az áldozat felkeresett egy ügyvédet, hogy az kérelmezze a távoltartási végzést.

2017. január 22-én este nyolc óra körül Szász I. M. vadászfegyverével meglőtte az áldozatot, aki súlyosan megsérült és a kórházba vezető úton elhunyt. (CluJust.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS