2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Menjen is kormányülésre Johannis, meg ne is? Válaszolt a miniszterelnök

2018. december 18. 15:28, utolsó frissítés: 15:30

Viorica Dăncilă levélben válaszolt Klaus Johannis államfő keddi nyilatkozatára, amelyben az államfő elmondta, hogy ezentúl ő is részt kíván venni a kormány ülésein.

A miniszterelnök válaszában véleményünk szerint keveredik egy csipetnyi gúny és karót nyelt, diplomatikus közlési mód. Az alábbiakban közöljük a levél azon részeit, amelyből ez kitűnik:

- Dăncilă üdvözölte az elnök együttműködési készségét, ugyanakkor közölte vele, hogy amikor szükségesnek tartja a jelenlétét, meg fogja hívni a kormányülésekre.

- A miniszterelnök felhívta az államfő figyelmét, hogy a kormány rendszeresen közzéteszi honlapján az ülések napirendjét, az ezen szereplő jogszabály-tervezetekkel és kísérő dokumentumokkal együtt, ezeket bárki áttanulmányozhatja. (Az államfő ezekkel biztosan nem volt tisztában, több évnyi, politikai életben eltöltött idő után. szerk. megj.)

- Dăncilă a levélben kifejtette, hogy az alkotmány arról is rendelkezik, hogy az államfő szinte bármikor részt vehet a kormány ülésein, ha a miniszterelnök ezt indokoltnak véli.

- "Amennyiben majd szükségesnek tartom a részvételét, meghívást fogok intézni önhöz, hogy vegyen részt a kormány ülésén" - írja levelében Dăncilă.

Az alkotmány szerint egyébként, amennyiben a kormányülés napirendjén külpolitikával, a honvédelemmel vagy a közrend biztosításával kapcsolatos, országos jelentőségű problémákat érintő jogszabály-tervezetek is szerepelnek, ebben az esetben tájékoztatni kell arról az államfőt is, erre egyébként Dăncilă levele is kitér. (Agerpres/mti/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS