2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elbukott a Dăncilă-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány

2018. december 20. 12:19, utolsó frissítés: 15:21

Csütörtökön délelőtt kezdődött el a parlamentben a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás. Az RMDSZ várhatóan nem fog szavazni az indítványról, viszont a szavazást megelőző vitán részt vesznek.
Itt követheti élőben az eseményeket:


------------------------------------------
Frissítés: Viorica Dăncilă miniszterelnök felszólalásában azt mondta, hogy számára nehéz volt megérteni a bizalmatlansági indítvány „ellentmondásos” szövegét.

- A miniszterelnök felhívta az ellenzék figyelmét, hogy az ő kormánya megemelte a fizetéseket és a nyugdíjakat. Dăncilă szerint a nyugdíjasok nem szeretnék, hogy elbukjon ez a kormány.

------------------------------------

Frissítés: Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint 256 törvényhozó van jelen az Elég volt! A Dragnea-Dăncilă-kormány Románia szégyene! címet viselő bizalmatlansági indítvány vitáján a parlamentben. 233 támogatói szavazatra van szüksége a bizalmatlansági indítványnak ahhoz, hogy a jelenlegi kormány megbukjon.

----------------------------------
Frissítés: Raluca Turcan PNL-s képviselő felszólalásában azt mondta, hogy Románia polgárai ma, nemzetiségtől függetlenül azt szeretnék, hogy átmenjen a parlamenten a bizalmatlansági indítvány.

Ludovic Orban, a PNL elnöke még a szavazást megelőzően azt nyilatkozta a sajtónak, hogy aki nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt az „ostobább”, mint Dăncilă, „nagyobb gazember”, mint Dragnea és „szégyentelenebb”, mint Tăriceanu- írja a digi24.ro.
----------------------------------------

Frissítés: Kelemen Hunor felszólalásában kiemelte, hogy sokan még mindig újjal mutogatnak a romániai magyarságra és az RMDSZ-re. Kelemen szerint a képviselők közül még sokan szajkózzák azt, amit egykor Vadim Tudor és kórusa is, hogy a magyarok a hibások!

A pártelnök ironikusan megjegyezte, hogy tudja, hogy a magyarok miatt nincs Romániának elég autópályája és Konstancától Nagyváradig terjedő gyorsvasút-hálózata, valamint azzal is tisztában van, hogy a magyarok miatt nem működőképes az országban az oktatás sem.

Az RMDSZ elnöke, ahogyan azt korábban már többször is kifejtette, most is elmondta, hogy az RMDSZ képviselői és szenátorai nem szavaznak a bizalmatlansági indítványról, mivel matematikailag nincs esély arra, hogy az átmenjen a parlamenten. Továbbá nem látják, hogy egy esetleges ellenzéki kormányváltás esetén az ellenzék milyen kormány felállítására készülne, valamint azt sem, hogy ki lenne az új miniszterelnök és mi lenne a programja.

„Tisztelt ellenzéki kollégák, ha két év alatt nem sikerült egy alternatív kormányprogramot felmutatniuk, azt javaslom: készítsük el közösen. Azért viszont, hogy egymásra ne görcsösen és féltékenyen tekintsenek, mi vállaljuk a koordinátori szerepet: áprilisig előkészítjük a dokumentumot, hogy a tavaszi bizalmatlansági indítvány bejelentése ne érje meglepetésként önöket. Ha pedig miniszterelnök-jelölt sem lesz addig, mi majd arra is teszünk javaslatot. Talán így az önök esélyei is javulnak. Másképp mindenki azt gondolja, hogy ez a mostani helyzet önöknek megfelel: amíg a PSD kormányoz, önök az RMDSZ-re mutogatnak, és közben azt játsszák, hogy ellenzékiek” – hangsúlyozta a bizalmatlansági indítvány vitáján Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy a bizalmatlansági indítvány ellen azért nem szavaznak, mert nincsenek teljesen megelégedve sem a jelenlegi kormány munkájával, sem pedig a PSD elmúlt két évi teljesítményével.

„Nem tudunk ellene szavazni, mert mi sem vagyunk elégedettek a kormány teljesítményével. Egy év telt el azóta, hogy a mostani kormány hivatalba lépett, két év a választások óta. Két év alatt a decentralizációból semmi sem lett. Az európai alapok felhasználási aránya, különösen a Nagy Infrastruktúra Operatív Programé aggasztóan alacsony. Ha a központi adminisztráció nem képes ezeket a pénzeket felhasználni – meggyőződésünk, hogy nem képes erre –, legalább 3 milliárd eurónyi összeget a Regionális Operatív Programba kellene átcsoportosítani. A helyi önkormányzatoknak vannak projektjei, készek az életminőség javítására áldozni. A 2019-es állami költségvetés nincs kész, az év vége előtti napok adóügyi intézkedéseit – egyeztetések és érvek hiányában, előkészületek nélkül – pedig nehéz megérteni. A miniszterelnöknek talán sikerül a pénzügyminisztert meggyőznie arról, hogy nem minden őrült ötlet vizsgálati laboratóriuma Románia. Ha pedig a bizalmatlansági indítvány ellen szavaznánk, azt a hamis benyomást keltenénk, hogy az általunk jelzettek rendben vannak. De két okunk van legalább arra, hogy a bizalmatlansági indítványt ne szavazzuk meg. A valóság azt mutatja, hogy behozhatatlan a távolság a 163 aláíró és a 233, kormánybuktatáshoz szükséges szavazat között” – érvelt a szövetségi elnök.
---------------------------------------------------------------------

Frissítés: Elbukott a Dănclă-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány. 161 szavazat volt mellette és 3 szavazat volt ellene. A PSD, az ALDE és az RMDSZ képviselői nem szavaztak. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 233 támogató szavazat lett volna szükséges.


Cikkünk folyamatosan frissül!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS