2019. április 22. hétfőCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozs megye lehet az első, amelynek teljes lakossága hozzáférhet ivóvízhez és csatornázáshoz

2019. január 07. 15:43, utolsó frissítés: 16:20

Öt év múlva Kolozs megye lehet az első olyan romániai megye, amelynek egész lakossága hozzáférhet ivóvízhez és csatornázáshoz. Ezt két, 2017-ben és 2018-ban, a megyei vízművek által aláírt félmilliárd euró értékű mamutszerződés teszi lehetővé, amelynek 85% európai alapokból származik. A szerződések 175 település csatlakoztatását tűzik ki célul Kolozs és Szilágy megyében. Ehhez a vizet a Szamosból és az Aranyosból nyernék.

A 150, illetve 175 millió euró értékű projekteket az EU állja a Fő Infrastruktúra Operatív Programjának (POIM) keretén belül, A projekt Torda és Aranyosgyéres vidékére eső részének az aranyosi vízművek lesz a kivitelezője, míg a Szamos vízművek Rt. a megye nagyobb részén, illetve a Szilágyságban lesz felelős ezért. A két projekt célja, hogy 2023-ra ne legyen olyan 50 lakosnál nagyobb település, ahol nincs vezetékes víz, illetve olyan 2000 lakosnál nagyobb agglomeráció, ahol nincs vezetékes víz és csatornázás.

Kolozs megyében két közüzem kezeli a víz és csatornázást, mivel a megye két különböző vízgyűjtő medence területén terül el, a Szamos-Tiszáén, illetve Maros-Aranyosén. (pressHub.ro, transilvania teporter)

A borítókép forrása: Szamos Vízművek

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS