2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia felkészült a megállapodás nélküli Brexit lehetőségére is

2019. január 07. 18:55, utolsó frissítés: 18:55

Az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét ellátó Románia felkészült egy esetleges megállapodás nélküli Brexitre is, de reméli, hogy nem kerül sor erre - nyilatkozta hétfőn George Ciamba európai ügyekért felelős miniszter.

A tárcavezető rámutatott, az Egyesült Királyság 2019. március 29-én távozik az EU-ból, addig azonban január 15-én még szavaznia kell a brit parlamentnek a Brexit-megállapodásról.

A miniszter "szerencsétlen forgatókönyvként" beszélt a brit EU-tagság esetleges megállapodás nélküli megszűnéséről, amelyre azonban mind technikailag, mind törvényalkotás szempontjából fel kell készülni. "Itt nemcsak arról van szó, hogy technikai szinten mit tehet a Bizottság (...), hanem arról is, hogy mit kell tenniük a tagországoknak a Tanácsban, és e tekintetben Románia felkészült arra, hogy ellássa a rá háruló fontos szerepet. Reméljük azonban, hogy nem lesz szükség erre" - fogalmazott Ciamba.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a román EU-elnökség költségvetése 60-80 millió euróra tehető, a pontos összegre a féléves mandátum végén derül fény.

Januártól június végéig Románia 288 ülés házigazdája lesz, ezek közül a legtöbbet Bukarestben tartják, de Iaşi, Nagyszeben, Kolozsvár, Konstanca, Brassó vagy Gyulafehérvár is szerepel a helyszínek között - mondta még Ciamba. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS