2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy felmérés szerint ismét Johannis nyerné az elnökválasztást

2019. január 08. 13:18, utolsó frissítés: 13:18

A jelenlegi államfő a favoritja a 2019-ben esedékes romániai államelnök-választásoknak, legalábbis ez derül ki az Europa FM megrendelésére készült közvélemény-kutatásból.

A felmérés szerint amennyiben az államfőválasztást jövő vasárnap tartanák az országban, abban az esetben Klaus Johannis államfő a szavazatok a 34,9%-át gyűjtené be. Joahnnis mögött a második befutó Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke lenne, akire az állampolgárok 12,9%-a szavazna. Vicor Ponta egykori miniszterelnök a szavazatok 12,7%-át, Liviu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnöke pedig a szavazatok 5,3%-át gyűjtene be. Kelemen Hunorra, az RMDSZ elnökére a felmérés szerint csupán a szavazók 0,7%-a voksolna.

Forrás: hotnews.roForrás: hotnews.ro


Arra a kérdésre, hogy a PSD tagjai közül kit támogatnának az államfőválasztáson, a válaszadók 42%-a nyilatkozta azt, hogy Gabriela Fireát, Bukarest főpolgármesterét.

Forrás: hotnews.roForrás: hotnews.ro


A felmérés szerint, amennyiben jövő vasárnap lennének a parlamenti választások, akkor a szavazók 17,1%-a voksolna a PNL-re, míg csupán 16,4% támogatná a jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Pártot, az ALDE pedig 6,3 százalékos támogatottságra számíthatna.

Forrás: hotnews.roForrás: hotnews.ro


A felmérés szerint az RMDSZ a bejutási küszöb alatti, 3%-os támogatottsággal bírna (de a hibahatár 3%). A felmérés eredményeiből az is kitűnik hogy számottevő azoknak a száma, akik nem szavaznának (8,5%), és a válaszadók 26,1%-a egyelőre nem tudja, vagy nem hajlandó elárulni azt, hogy melyik pártra adná le a voksát.

Az Europa FM felmérése 2018. december 4. és 20. között zajlott, 1010 szavazati joggal rendelkező román állampolgár megkérdezésével. A hibahatár 3 százalék. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS