2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány kinyomtatna egy könyvet, amelyben a megvalósításait reklámozná

2019. január 09. 15:06, utolsó frissítés: 16:23

A kormány szerdai ülésén tárgyalni fog egy olyan “szerkesztői kötetre” vonatkozó tervezetről, amelyben a kormány 2018-as tevékenységét összegeznék. A javaslatok értelmében minden miniszternek el kellene küldenie február 15-ig a 2018-as év megvalósításait a kormány házi kutatóintézetének, az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottságnak (CNSP). A kötet koordinációjával a miniszterelnök gazdasági ügyekben felelős tanácsadója, Darius Vâlcov lett megbízva. A tervezet szerint a kormány megvalósításairól szóló könyvet 500 példányban nyomják majd ki és az ország intézményeiben terjesztenék.

Mint lenni szokott, a helyzet nem ilyen egyszerű, mivel a közpénzen nyomtatott önreklám az amúgy kötelező éves tájékoztatóanyag könyv formában való terjesztése lenne. A nyilvános információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény értelmében minden közintézménynek legalább évente ki kell adnia egy jelentést a tevékenységéről, amelyet aztán a hivatalos közlönyben tesznek publikussá.

Ez alól a kormány tevékenysége sem kivétel, ám a kabinet tagjai úgy gondolhatták, hogy nem elég a megvalósításaikat az amúgy is nyomtatásra kerülő hivatalos közlönyben közzétenni, hanem szükség van annak szélesebb körű terjesztésére. A tervezet szerint az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság február 1-jéig kiküldi a minisztereknek a részleges jelentését, amelyben azt vizsgálták, hogy a kormányprogramhoz képest 2018 októberéig miket sikerült megvalósítani. Majd erre válaszolhatnak a miniszterek február 15-ig. A nagy szintézist pedig a Bizottság fogja a kormány elé tárni.

A tervezet “a kiemelt területeken való kiemelkedő eredmények”-re való tekintettel a következő fejezeteket javasolja a szintézisben: Fő gazdasági és társadalmi megvalósítások, A 115 kiemelt intézkedés megvalósításainak kivitelezése, Állami beruházások és állami és magánszféra partnerségéből létrejött beruházások, Kormányzati programok és állami támogatási rendszerek, Költségvetési politika, Az európai alapok hasznosítása - intézkedések és eredmények. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS