2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy 19. századi kristálycsillárt találtak a vásárhelyi Természettudományi Múzeum padlásán

2019. január 09. 18:04, utolsó frissítés: 18:19

A zsibói Wesselényi kastély 19. századból származó csillárját találták meg a marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum padlásán egy dobozban. A felfedezést negyven évvel azután tették, hogy korábban ugyanabban az épületben működő Régészeti és Történeti Múzeum megvásárolta a csillárt.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatójának elmondása szerint a csillár vásárlás útján, 1957-ben került a múzeum tulajdonába. A múzeum Béldi Dánieltől vásárolta meg a műtárgyat, aki női ágon egyike volt a zsibói Wesselényi-kastély örököseinek. Béldi azért adta el a csillárt, mert úgy gondolta, hogy jobb lesz megválnia tőle mielőtt az tönkre menne.

Soós szerint a csillár egy egyedi darab, amelyet valamikor a 19. század első felében készítettek, amikor Wesselényi Miklós gróf idejében a zsibói kastély a fénykorát élte. A dokumentumok a csillárt velencei eredetűnek vélték, de stílusa és elkészítése szerint egy közép-európai darabnak tűnik, a legvalószínűbb, hogy a cseh tartományokból vagy Bécsből származik. A gyertyavilágítás számára készült műremeket nem villamosították.

A zsibói Wesselényi-kastély. Forrás: Kastély ErdélybenA zsibói Wesselényi-kastély. Forrás: Kastély Erdélyben


A csillár soha nem volt kiállítva a múzeumban, valószínűleg rövid idővel a vásárlás után szétszedték és elfeledkeztek róla. Akkor került újra elő, amikor elkezdték a Természettudományi Múzeum tetőszerkezetének javítását és emiatt kiürítették a padlást.

A csillár alkotórészeinek többsége jó állapotban volt, ezért a restaurálást négy hónap alatt el tudták végezni. Az igazgató elmondta, restauráló szakember híján egy olyan személynek kellett összeraknia a több száz darabból álló műremeket, akinek tapasztalata volt a csillárok összeszerelésében. Egyaránt megtisztították a műtárgy kristály és fém részeit és most a vásárhelyi várban található Régészeti és Történeti Múzeumban, a tisztek szalonjában van kiállítva, ahol azt mutatják be, hogy hogyan élt az erdélyi arisztokrácia a 17. és 19. század között.

A hasonló csillárok piaci értéke valahol 40 és 50 ezer euró körül mozog.

Az igazgató elmondta, hogy Romániában nem ismernek ehhez hasonló csillárt, de ez nem jelenti azt, hogy nem is létezik ilyen. (agerpres)

A borítóképen a marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum épülete. Forrás: Adatbank Lexikon

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS