2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis levélben magyarázta el, hogy miért nem írta alá a két miniszterjelölt kinevezését

2019. január 10. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Levélben indokolta meg Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, miért utasította el előbb Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer, majd Vasilescu és Mircea Drăghici kinevezését a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési minisztérium élére.

Az egyik levélben az elnök rámutat, Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszternek nincs kellő tapasztalata szállításügy terén, ezért utasította el miniszteri kinevezését.

Az Ilan Laufer fejlesztési miniszteri kinevezésére vonatkozó javaslatot pedig azért nem fogadta el, „mert az azt kísérő dokumentációból nem derül ki, hogy a jelölt eleget tesz az alkotmány 105-ös cikkelye, illetve a kormány működéséről és megszervezéséről szóló, 2001/90-es törvény 2. cikkelye által előírt követelményeknek” - áll a levélben.

Eszerint a cikkely szerint a kormánytagi tisztség összeférhetetlen más közhatósági tisztség gyakorlásával, a képviselői vagy a szenátori tisztség kivételével. Úgyszintén összeegyeztethetetlen valamely fizetett szakmai képviseleti tisztség gyakorlásával a kereskedelmi célú szervezetek keretében. Egyéb összeférhetetlenségeket organikus törvénnyel kell megállapítani, írja az alkotmány 105-ös cikkelye.

Az ezt követő másik két javaslat - amelyek értelmében Mirce Drăghici-ot jelölték a szállításügyi minisztérium, Lia-Olguţa Vasilescut pedig a regionális fejlesztési tárca élére - elutasítását szintén azzal indokolja Johannis, hogy azok nem tettek eleget a törvényi követelményeknek, és szintén az alkotmány 105-ös cikkelyére, illetve a 2001/90-es törvényre hivatkozik.

Az Államelnöki Hivatal január 3-án közölte, hogy Klaus Johannis aláírta a regionális fejlesztési és szállításügyi miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki rendeletet. Egy nappal később az elnök bejelentette, hogy elutasítja az e miniszteri tisztségekre jelölt személyek kinevezését.

Ezt követően a kormány Eugen Teodorovici-ot jelölte az ügyvivő fejlesztési miniszteri, illetve Rovana Plumbot az ideiglenes szállításügyi miniszteri tisztségbe. Ezeket a jelöléseket jóváhagyta Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS