2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă ismételten kéri Johannistól a két miniszterjelölt kinevezését

2019. január 10. 18:06, utolsó frissítés: 18:09

Viorica Dăncilă miniszterelnök ismételten kérte csütörtökön Klaus Johannis államfőtől az általa javasolt személyek - Lia Olguţa Vasilescu és Mircea Drăghici - kinevezését a fejlesztési, illetve szállítási miniszteri tisztségbe.

A miniszterelnök ezzel azokra a levelekre válaszolt, amelyekben az államfő megindokolta, hogy miért utasított el a két javaslatot.

Kérésében a miniszterelnök rámutat, hogy Lia-Olguţa Vasilescu és Mircea-Gheorghe Drăghici minden feltételnek megfelelnek és nincsenek összeférhetetlenségi helyzetben. A kormányfő kéri ugyanakkor, hogy az államfő vonja vissza azokat a rendeleteket, amelyekkel a kabinet két másik tagját nevezte ki ügyvivő miniszternek a szállítási és fejlesztési tárca élére.

Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett két csütörtöki levelében indokolta meg, miért utasította el előbb Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer, majd Vasilescu és Mircea Drăghici kinevezését a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési minisztérium élére.

Az egyik levélben az elnök rámutat, Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszternek nincs kellő tapasztalata szállításügy terén, ezért utasította el miniszteri kinevezését. Az Ilan Laufer fejlesztési miniszteri kinevezésére vonatkozó javaslatot pedig azért nem fogadta el, "mert az azt kísérő dokumentációból nem derül ki, hogy a jelölt eleget tesz az alkotmány 105-ös cikkelye, illetve a kormány működéséről és megszervezéséről szóló, 2001/90-es törvény 2. cikkelye által előírt követelményeknek" - áll a levélben.

Az ezt követő másik két javaslat - amelyek értelmében Mircea Drăghici-ot jelölték a szállításügyi minisztérium, Lia-Olguţa Vasilescut pedig a regionális fejlesztési tárca élére - elutasítását szintén azzal indokolja Iohannis, hogy azok nem tettek eleget a törvényi követelményeknek, és szintén az alkotmány 105-ös cikkelyére, illetve a 2001/90-es törvényre hivatkozik.

Az Államelnöki Hivatal január 3-án közölte, hogy Klaus Johannis aláírta a regionális fejlesztési és szállításügyi miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki rendeletet. Egy nappal később az elnök bejelentette, hogy elutasítja az e miniszteri tisztségekre jelölt személyek kinevezését.

Ezt követően a kormány Eugen Teodorovici-ot jelölte az ügyvivő fejlesztési miniszteri, illetve Rovana Plumbot az ideiglenes szállításügyi miniszteri tisztségbe. Ezeket a jelöléseket jóváhagyta Johannis.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS