2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románul mondott köszöntőbeszédet Donald Tusk Bukarestben

2019. január 11. 11:11, utolsó frissítés: 11:13

Román nyelven mondott köszöntőbeszédet Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, a román EU-elnökség hivatalos nyitórendezvényén csütörtök este Bukarestben.Az Európai Tanács elnöke a több mint 6 perces beszédében elmondta, meggyőződése, hogy Románia mindent megtesz majd Európa érdekeinek védelmében, illetve hogy EU-elnöksége alatt az ország kellő hangsúlyt fektet a szabályok betartására.

„E gyorsan változó világban, amelyben nap mint nap meglep bennünket a jövő, fontos szerepe van a szabályok betartásának és az elvekhez való ragaszkodásnak (...) Most nagymértékben Romániától függ, hogy miként kezeli Európa a jövő kihívásait. És csak önökön múlik, hogy a román politika jó példa vagy szigorú figyelmeztetés lesz-e Európa számára” - fogalmazott Tusk román nyelven mondott beszédében, amelyet több ízben is tapsvihar szakított meg.

Hozzátette, tévednek, akik azt hiszik, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása, a „rövidebbik út választása” a hatalom jelének számít az Európai Unióban. „Nem, ez a gyengeség jele. Azoknak pedig, akik erőfeszítéseket tesznek az európai értékek, szabadságunk, jogaink védelmében, azt mondom: Folytassák a harcot!” - nyomatékosította.

Donald Tusk beszédében rámutatott, nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, nagyra tartja a román művészeket, értelmiségieket, sportolókat, és felhívást intézett minden román állampolgárhoz, hogy olyan elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította.

„Akkor az lehetetlennek tűnt számomra, de neki sikerült. Önöknek is sikerülni fog. Ez úton biztosítom önöket teljes támogatásomról” - zárta beszédét Donald Tusk. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS