2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Juncker elismételte, hogy Romániának a schengeni övezetben van a helye

2019. január 11. 11:10, utolsó frissítés: 11:33

Továbbra is tartja magát ahhoz a hitéhez, miszerint Romániának a schengeni övezetben a helye - nyomatékosította az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean Claude Juncker a román EU-elnökség hivatalos nyitórendezvényén mondott beszédében - írja az Agerpres.

"2014-ben azt mondtam, hogy Romániának a schengeni övezetben van a helye. Hű maradok ehhez az ígéretemhez" - fogalmazott az EB-elnök a Román Athenaeum épületében tartott rendezvényen.

Juncker hangsúlyozta, Románia "nehéz utat járt be", és méltányolta, hogy a kommunizmus időszakában is sikerült megőriznie kultúráját.

Az európai politikus 'büszkén emlékezik arra', hogy 2005-ben, az Európai Tanács elnökeként ő írta alá az EU nevében Románia csatlakozási szerződését.

'Románia teljesítménye európai iránytűt adott az állampolgárok kezébe' - mondta Juncker, aki arra biztatott, hogy 'kétkedés nélkül' védeni kell közös értékeinket.

Az EB elnöke beszélt a jogállamisággal kapcsolatos kihívásokról is. "Az Európai Unió kompromisszumok sokaságából áll, amikor azonban jogállamiságról és a korrupció elleni küzdelemről van szó, nem ismerünk kompromisszumot" - mutatott rá.

Juncker ugyanakkor hozzátette, az EU-elnökség tekintetében bízik "a román nemzet egységében".

'Románia most átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Ez közös történelmünk kulcsfontosságú pillanata. Az önök elnöksége idején kerül sor a nagyszebeni csúcsértekezletre, amely új fejezetet nyit közös történelmünkben, és amelyen új távlatokat nyitunk állampolgáraink előtt' - hangsúlyozta Juncker, aki említést tett arról is, hogy a román mandátum alatt tartják az európai parlamenti választásokat is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS