2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Juncker szerint a jogállamiság tekintetében semmiféle kompromisszum nem megengedett

2019. január 11. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Jogállamiság tekintetében semmiféle kompromisszum nem megengedett, egy esetleges amnesztia negatívan hatna a jogállamra - mondta az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker pénteken a Klaus Johannis államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A román EU-elnökség csütörtök esti hivatalos nyitórendezvényén Juncker úgy fogalmazott, "az Európai Unió kompromisszumok sokaságából áll, amikor azonban jogállamiságról és a korrupció elleni küzdelemről van szó, nem ismerünk kompromisszumot". Erre a kijelentésére kérdeztek rá pénteken az újságírók. Az EB-elnök azt mondta, kijelentésével emlékeztetni akart az európai szabályokra, arra, hogy a jogállamiság alapelveit tiszteletben kell tartani. „Sérülnének a jogállam alapelvei, ha amnesztiát hirdetnének, ahogyan az egyesek szerint várható. Ez visszalépés lenne” - mondta Juncker.

Az EB-elnök ugyanakkor rámutatott, bizakodó a tekintetben, hogy Románia még az ő mandátuma alatt a schengeni övezet tagjává válik. "Ami pedig az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust illeti, azt szerettem volna, hogy még a mandátumom alatt zárjuk el, de nagyon figyelmesen meg kell vizsgálnunk a Bizottság Romániával kapcsolatban nemrég megfogalmazott megjegyzéseit. A kormánnyal is beszéltem már erről a témáról" - mondta Jean-Claude Juncker. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS