2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leállították a korvettek beszerzését a hadseregnél, az ügyészség nyomoz az ügyben

2019. január 12. 15:36, utolsó frissítés: 20:11

Update: A védelmi miniszter nem tudja, miről van szó

Gabriel Leş védelmi miniszter azt nyilatkozta szombaton, hogy nem tudja pontosan, hogy mivel kapcsolatban merült fel gyanú a korvettek beszerzésénél és az ügyészégre hagyja a részletek kiderítését.

'Egy tájékoztatást kaptam, hogy gyanú merül fel az eljárás törvényességével kapcsolatban, és hogy az egyik résztvevő megtámadta a közigazgatási bíróságon a beszerzést szabályozó kormányhatározatot. Nem tudok véleményt mondani, az ügyészégre bízom, hogy derítse ki az igazságot' - mondta el a Digi 24 megkeresésére a védelmi miniszter.

Hozzátette: az ügyészséget csak azért vonták be, hogy szavatolva legyen a beszerzés törvényessége.

Ovidiu Raeţchi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője 'meglepetésének' adott hangot, hogy ismét csúszik a korvett beszerzési program. A védelmi bizottság alelnöke 'érthetetlennek' nevezte, hogy egy olyan program, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen ellenőriz, és amelyet az elnöki hivatal és az ellenzék is támogat, másodszor is elakad. Szerinte 'felmerülhet, hogy készakarva teszik", hogy védelem nélkül hagyják a NATO dél-keleti szárnyát.

Bogdan Rodeanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint ez nem csak nemzeti, hanem nemzetközi kérdés is, hisz Románia vállalta, hogy hozzájárul a NATO és az Európai Unió keleti határainak védelméhez. Az USR Facebook-bejegyzése szerint: 'Dragneáék a korrupció gyanúja nélkül egyetlen beruházást sem képesek megvalósítani', és ebből a cirkuszból kizárólag a fekete-tengeri hegemóniára törekvő Oroszországnak van haszna. Rodeanu szerint Dragneának meg kell értenie, hogy 'a hadsereg modernizálása nem a Kormányprogram című kifestőkönyv egy lapja, hanem egy nemzeti és nemzetközi prioritás'.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke úgy fogalmazott, hogy a kormánynak 'sikerült kompromittálnia a haderő-fejlesztési tervet és Románia nemzetközi vállalásait'. 'Az EU-s elnökség első hőstette a korvett-program felfüggesztése. (...) A kormánynak nem sikerült egyetlen hadi beszerzési programot sem végigvinnie, jóllehet rendelkezésére álltak a szükséges összegek. Ez annak bizonyítéka, hogy a kormány képtelen ellátni a feladatát' - szögezte le Tomac.

--------------

Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár arról értesítette pénteken Gabriel Leş védelmi minisztert, hogy feljelentést tett a katonai ügyészségen a hadsereg korvett-beszerzési programjával kapcsolatban, amelyet ideiglenesen felfüggesztettek.

Az államtitkár eltéréseket észlelt a törvényes eljárástól, ezért a procedúra felfüggesztése mellett döntött.

Gabriel Leş védelmi miniszter december 5-én arról tájékoztatott, hogy a korvett-beszerzési program 'határidőn belül van', és éppen egy belső audit zajlik az 1,6 milliárd eurós beszerzési ügyben.

A kormány 2018. február 15-én hozott határozatot a multifunkcionális korvettek beszerzéséről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS