2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FRISSÍTVE: A #Rezist mozgalom tagjai piros festéket öntöttek az igazságügyi minisztérium lépcsőire

2019. január 14. 16:51, utolsó frissítés: 19:18

Vörös festéket öntött a #Rezist mozgalom néhány tagja az igazságügyi minisztérium székházának lépcsőjére, tiltakozásképpen az ellen, hogy agresszív elítélteket engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján.

A tiltakozók piros festéket öntöttek az igazságügyi tárca épületének lépcsőjére, ahova néhány kést, valamint Tudorel Toader minisztert ábrázoló képet is dobtak. Két rendbontót bekísértek a rendőrségre.

A spontán tiltakozást az váltotta ki, hogy a hétvégén halálosan megkéseltek egy fiatalembert Medgyesen. Mint kiderült, a három gyanúsított közül kettő a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző. A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye (2017/169-es törvény) értelmében minden, nem megfelelő fogva tartási körülmények között letöltött harminc napért hat nappal lerövidül a foglyok büntetése.

A jogszabályt bíráló kritikákra reagálva Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt írta hétfőn a közösségi oldalra, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, az ő miniszteri mandátumában az csak életbe lépett.„Több ízben is hangsúlyoztam már, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (előző összetételében) jóváhagyta azt, hogy a parlament fogadta el, hogy kevéssel miniszteri kinevezésem után lépett életbe, és hogy a hatástanulmányt nem a törvény életbe lépése után kell készíteni” - írja Toader Facebook-bejegyzésben.

Florin Roman PNL-alelnök tájékoztatása szerint közel 11 ezer elítéltet engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, közülük már körülbelül 650-en vissza is kerültek a börtönbe, mert ismét bűncselekményt követtek el. (agerpres)

Update: A festéket öntő két elkövető, Mihai Cristian Dide és Sandu Matei, ellen eljárás indult rend és nyugalom megzavarásáért, illetve rongálásért. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS