2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kulturális-oktatási központokat hoz létre az RMDSZ a magyar kormány támogatásából

2019. január 14. 17:43, utolsó frissítés: 17:57

Az RMDSZ közleményben számolt be arról, hogy mire fordítja az Iskola Alapítvány a magyar kormány által a tavalyi évben megítélt 4,082 milliárd forint, azaz megközelítőleg 6 millió euró értékű támogatást.

A közlemény szerint a magyar kormány támogatta a kolozsvári Minerva Egyesület Brassai Sámuel utca 5. szám és a Dávid Ferenc utca 4. szám alatti, 1320 négyzetméter területű telkének és a rajta álló öt, részben lelakott, részben pedig romos épületingatlanjának megvásárlását 2018 elején.

Az Iskola Alapítvány célja a visszaszolgáltatott közösségi ingatlanvagyon hasznosítása. Az épületekben az egész Erdély számára fontos művelődési és tudományos központot hoznak létre, amelyekben a tervek szerint olyan közösségi terek kapnak helyet, amelyek az erdélyi és a kolozsvári magyar tudományos és kulturális jelenlét erősítéséhez hozzájárulnak - áll a közleményben.

A tervek között szerepel a közlemény szerint, hogy az egykori Minerva rehabilitált és megnövelt lakfelületű ingatlanjaiban olyan kulturális funkciók hozzanak létre, mint például kortárs képzőművészeti kiállítótér, műterem, vendégszobák, archívum, alternatív oktatási helyszín, kávézó, irodák és konferencia- rendezvényterem. A kolozsvári projekt költségvetése 1,612 milliárd forint.

Megjegyezzük, hogy az épület megvásárlása előtt hasonló profilú intézmény működött ott, tranzit.ro néven, az ERSTE Stiftung támogatásával.

Nagyvárad belvárosában az Alapítvány az utolsó eladó szecessziós ingatlan, az 1911 és 1913 között épült Sonnenfeld-palota tulajdonjogát szerezte meg 2018 decemberében. A magyar épített örökség szerves részét képező ingatlan egy 2283 négyzetméteres telken, összességében több szinten közel 5500 négyzetméter bruttó összfelülettel rendelkezik.

A tervek szerint egy, a teljes közösséget összefogó kulturális civil teret hoznának létre, amelyben a már ott működő Szigligeti Színház és a hozzá tartozó intézmények mellett könyvtár, előadótermek, kiállítótér, pedagógusi és kulturális egyesületi irodák kapnak helyet. A Nagyváradon megvalósuló Magyar Ház biztosítja a működéshez szükséges stabilitást a helyi magyar kulturális szervezetek számára. A nagyváradi program költségvetése 2,47 milliárd forint.

A közleményben Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy a két program megvalósulása jelentősen hozzájárul az erdélyi magyar kulturális élet fenntartásához, fejlődési lehetőséget biztosít sokak számára. (rmdsz tájékoztató)

A borítóképen a nagyváradi Sonnenfeld-palota. Forrás: Nagyvárad Polgármesteri Hivatala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS