2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egészségügyben dolgozók nem mindig jelentik be a kórházi fertőzéseket. De hol van a legtöbb?

2019. január 15. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

A romániai kórházi fertőzések száma a hivatalos adatok szerint évi 20 ezerre tehető, de sok esetben a felelősségrevonástól tartva az egészségügyi alkalmazottak nem jelentik az ilyen megbetegedéseket, ami hátráltatja a kórházak működését és a probléma megoldását. A Hotnews által közölt adatok szerint 2017-ben 19.607 kórházi fertőzést regisztráltak.

A legtöbb ilyen esetet a fővárosban jelentették, valamint azokban a megyékben, ahol fejlettebb az egészségügyi hálózat és több kórház is működik. Ezek közt szerepel Iași, Kolozs és Temes megye. A legkevesebb kórházi fertőzést Kovászna, Ialomiţa, Giurgiu, és Tulcea megyében regisztrálták.

Az erre vonatkozó adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tette nyilvánossá a Nemzeti Liberális Párt, egyik képviselőjének Costel Alexe adatigénylése kapcsán. Ennek mentén több politikus és szakorvos is arra hívta fel a figyelmet, hogy a romániai kórházakban sok helyen még mindig nem regisztrálják az összes fertőzéses esetet. Az INSP a dokumentumban azt is megjegyzi, hogy az ilyen esetek elhallgatása általánossá vált a legtöbb romániai kórházban, ami súlyosbítja a helyzetet és meggátolja az ennek megelőzésére tett hatékony intézkedéseket.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter múlt évben azt nyilatkozta az Antena 3 televíziónak, hogy a romániai kórházi fertőzések bejelentésének aránya országos szinten 1,4%, míg Németországban ez az arány ötször nagyobb, eléri a 8%-ot.

Lévén, hogy a legtöbb kórház Bukarestben van, a bejelentett kórházi fertőzéses esetek száma itt a legnagyobb, ahol 2017-ben 5.246 esetet regisztráltak. Az összesített listán a második helyet Iași megye foglalja el 2.469 megbetegedéssel, Kolozs megye pedig a harmadik 1.720 esettel.

Ezt követi Temes (1.525), Szeben (655), Galati (547), Dambovita (439), Suceava (429) Brassó (406) és Maros megye (401) kórházi fertőzéssel. Legkevesebb ilyen esetet Kovászna (40), Ialomiţa (41), Giurgiu (55) és Gorj megyében jelentettek. Hargita megyében 221 ilyen eset volt 2017-ben.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője az egészségügyi miniszterhez címzett beadványában arra hivatkozik, hogy országos szinten az elmúlt években történt botrányos esetek ellenére is vannak olyan kórházak, köztük a Bukaresti Orvosi Egyetem keretében működő intézmény, amelynek bizonyos egységeiben még mindig nem végezik el a törvény által is előírt fertőtlenítést.

Costel Alexe beadványában azt is megjegyzi, magyarázatot vár arra, hogy mi az oka a fertőzéses esetek kapcsán tett jelentések alacsony számának, ugyanis a nyugati kórházakban, annak ellenére, hogy jobban felszereltek és modernebbek a romániaiaknál, sokkal több kórházi fertőzést regisztrálnak.

Az Országos Közegészségügyi Intézet válaszában annyit fogalmazott meg, hogy a fertőzéses esetek bejelentése a törvény által előírtak szerint történik, az ilyen téren tett mulasztások pedig elsősorban nem az egészségügyben dolgozó személyzet miatt történik, hanem az egészségügyre jellemző, alulfinanszírozásból fakadó infrastrukturális hiányosságok miatt.

Bogdan Tănase, a Bukaresti Onkológiai Intézet orvosa úgy véli, az ilyen mulasztásokért a kórházi alkalmazottak is felelősek, és ilyen téren nem történt jelentős előrelépés a Colectiv-tragédia, vagy a Hexi Pharma botrány után sem.

Dan Grigorescu, a Brassó Megyei Sürgősségi Kórház vezetője szerint a bejelentett fertőzéses esetek kapcsán az elmúlt években történt javulás, de sokszor az egészségügyi alkalmazottak attól tartanak, hogy az ilyen megbetegedéses esetek regisztrálása miatt felelősségre vonják őket.

Mindemellett úgy véli, a fertőzéses megbetegedések számát csak nagyobb anyagi ráfordítással lehet mérsékelni. Az esetek kapcsán megszólaltatott orvosok egyetértenek abban, hogy a kórházi alkalmazottak tartanak az esetleges következményektől, ami nehezíti a probléma megoldását.

A Hexi Pharma kapcsán kibontakozó botrány súlyosan érintette a román egészségügyi rendszert. Kiderült, hogy a fertőtlenítőszereket gyártó és forgalmazó cég több éven keresztül olyan termékeket állított elő, amely hatásfoka az előírtnál jóval alacsonyabb volt, ezért megnövekedett a halálos kimenetelű kórházi fertőzéses megbetegedések száma. (Hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS