2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD szerint az államelnök összejátszik a legfőbb ügyésszel

2019. január 16. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Augustin Lazăr legfőbb ügyész elnézi, hogy Klaus Johannis államfő neje nem jelenik meg a kihallgatásokon, és cserében az elnök elutasítja Lazăr menesztését - írja a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy szerdai Facebook-bejegyzésben. A legfőbb ügyész cáfolja, hogy beavatkozna a nyomozásokba.„Augustin Lazăr vezeti azt az ügyészséget, amely elnézi, hogy az elnök felesége nem jelenik meg a kihallgatásokon. Cserében Johannis nem váltja le Lazărt. Mind a feleség, mind Lazăr, mind Johannis azt hiszik, hogy a törvény és az alkotmány felett állnak” - fogalmaz a bejegyzésben a PSD.

A főügyészség közleményben reagált erre, hangsúlyozva, a nyomozásokat az üggyel megbízott ügyészek vezetik, feletteseiknek tilos beavatkozniuk munkájukba. A vádhatóság közleményében megjegyzi még, hogy a romániai ügyészek a társadalom általános érdekeit és nem magánérdekeket szolgálnak, ugyanakkor elutasítják, hogy politikai ellenőrzés alá vonják őket.

Az ügyészeknek autonóm módon kell dönteniük, mindenféle külső nyomásgyakorlás, a végrehajtó hatalom vagy a parlament beavatkozása nélkül, ahogyan azt a hatalmi ágak szétválasztásának elve is diktálja.

„A legfőbb ügyész elutasítja azokat a burkolt utalásokat, miszerint beavatkozik bizonyos bűnügyi nyomozásokba, és ezúton is hangsúlyozza, hogy az ügyészek szuverének a nekik kiosztott vizsgálatok lefolytatásában” - áll még a közleményben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS