2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányellenes a szabadságmegvonással járó büntetésekre vonatkozó törvényt módosító jogszabály

2019. január 16. 19:38, utolsó frissítés: 19:38

Helyt adott szerdán az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott óvásnak, és alkotmányellenesnek nyilvánította a szabadságmegvonással járó büntetések végrehajtására vonatkozó törvényt.

Az alkotmánybíróság egyöntetűleg elfogadta a 2013/254-es törvényt módosító jogszabály ellen benyújtott óvást, és a törvény egészét alkotmányellenesnek nyilvánította.

A 2013/254-es törvényt módosító jogszabályt, amely a büntetőjogi eljárás alatt az igazságügyi szervek által foganatosítható, szabadságmegvonással járó büntetésekről rendelkezik, eredetileg június 6-án fogadta el a képviselőház. Ezt követően a legfelsőbb bíróság és Klaus Johannis államfő is alkotmányossági kifogást emelt ellene. A taláros testület helyt adott az óvásoknak, a törvény egészét alkotmányellenesnek nyilvánítva, ami azt jelenti, hogy a parlamentnek fel kellett volna függesztenie az ezzel kapcsolatos jogalkotási folyamatot. A képviselőház ennek ellenére november 14-én megszavazta a törvényt. Ezt követően a PNL támadta meg az alkotmánybíróságon a jogszabályt, ennek az óvásnak adott most helyt ellenszavazat nélkül a taláros testület.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS