2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toader szerint egyre több ok van a legfőbb ügyész leváltására

2019. január 17. 10:28, utolsó frissítés: 10:29

Most még több ok van Augustin Lazăr leváltására, mint akkor, amikor ezt kezdeményezte - jelentette ki szerda este a Digi 24 műsorában Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A miniszter szerint, amikor kezdeményezte a legfőbb ügyész elmozdítását, húsz okot hozott fel, ezek száma azóta szaporodott, hisz kiderült például, hogy a titkosszolgálatokkal kötött protokollumok alkotmányellenesek.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter október 24-én jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.

Az igazságügyi miniszter azt állítja, hogy hiányos volt Lazăr jelentkezési iratcsomója, mert nem tartalmazta az utolsó jelentést a jelölt szakmai tevékenységéről. Ezen kívül húsz egyéb okot sorol fel, ami indokolja leváltását, többek között magatartásbeli zavarok, a tevékenység megszervezésének hiányosságai, menedzsment-problémák, politikai állásfoglalások, az állami hatóságok bírálata, az alkotmánybíróság döntéseinek kétségbe vonása, a vezető funkciók delegálása, a kormány és a parlament bírálata, az augusztus 10-ei események kivizsgálási módja és a törvényes kereteket meghaladó protokollumok aláírása a titkosszolgálatokkal.

Toader azt mondta, hogy „nem lepte meg” az alkotmánybíróság döntése, amely szerint alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett egyik részről a legfőbb ügyészség, másik részről a parlament, a legfelsőbb bíróság és más bírói testületek között a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) 2009-ben, majd 2016-ban kötött együttműködési megállapodások miatt, mert „az igazságszolgáltatás megvalósulásának alapjául a törvények kellene szolgálnia”. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS