2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Péter Ferenc: kettős mércét alkalmaz és diszkriminálja a magyar közösséget a MOGYE

2019. január 17. 18:50, utolsó frissítés: 18:50

"Üdvözöljük az angol nyelvű orvosképzés bővítését a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Az intézkedés azonban egyértelműen mutatja: kettős mércével mér a MOGYE, a magyar oktatók és diákok törvényes kérésének sorozatos visszautasításával diszkriminálja a magyar közösséget" - írja közleményében Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács, valamint az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

Péter Ferenc felhívja a figyelmet, hogy miközben az önálló magyar nyelvű kar létrehozásába egy kormány bukott bele, az angol nyelvű kar zökkenőmentesen megalakult. "Miközben az angol nyelvet beszélő, és angolul tanuló diák- valamint munkaközösség önállósodhat, a magyar oktatóknak és diákoknak alá kell vetniük magukat a többség akaratának. Az intézmény vezetősége már meg sem próbálja leplezni magyarellenességét" - írja a tanácselnök.

Péter Ferenc arra is kitér, hogy ami az egyetem nevének megváltoztatását illeti, bár George Emil Palade neves orvos és kutató volt, véleménye szerint semmilyen módon nem kapcsolódik a több mint 70 éves orvostudományi egyetem marosvásárhelyi és magyar múltjához. "Elfogadjuk a román közösség akaratát, de úgy véljük, az lenne a legkevesebb, hogy a Babeș-Bolyai mintáját követve, magyar tudósra is emlékeztessen az egyetem neve. Az egyetem marosvásárhelyi múltját és azt a tényt figyelembe véve, hogy ezt az intézményt eredetileg a magyar közösség számára hozták létre, akkor felelnének meg az európai szemléletnek, és azáltal tartanák tiszteletben az európai uniós alapértékeket, ha a marosvásárhelyi magyar orvoslás kiemelkedő személyiségei közül is választanak egy nevet" - írja, majd hozzáteszi, hogy erről a MOGYE oktatói, a marosvásárhelyi orvosi és egészségügyi közösséggel együtt kellett volna döntést hozzanak.

Péter Ferenc szerint mindkét javaslat azt mutatja, hogy az egyetem vezetése "mellőzi, letagadja és száműzi mindazt, ami az egyetem magyar jellegére, magyar gyökereire utalna". A poltikus úgy véli, hogy az említett intézkedések nemcsak diszkriminatívak, de törvénytelenek is, hiszen az egyetemet a 2011/1-es oktatási törvény értelmében a multikulturális felsőoktatási intézmények közé sorolnak. "A törvény életbe lépését követően a MOGYE vezetőségének azonnali hatállyal létre kellett volna hoznia az önálló magyar intézeteket és karokat. Az egyetem szenátusa évek óta figyelmen kívül hagyja a törvényt, ráadásul újabb meg újabb törvényszegéssel súlyosbítja helyzetét" - írja.

Péter Ferenc azt is megemlíti, hogy az RMDSZ és a MOGYE magyar oktatói között zajló egyeztetés értelmében, január végén találkozóra kerül sor a MOGYE vezetőségével, ahol azt fogják kérni, hogy az önálló angol nyelvű kar mintájára hozzák létre az önálló magyar nyelvű kart is az egyetemen. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS