2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lia Olguţa Vasilescu és Mircea Drăghici közjegyzőnél tesz nyilatkozatot pénteken a hivatali inkompatibilitásról

2019. január 18. 10:39, utolsó frissítés: 10:44

Közjegyzőnél fog nyilatkozatot tenni Mircea Drăghici-csel együtt arról, hogy egyikük esetében sem áll fenn a miniszteri tisztséggel összeegyeztethetetlen hivatali inkompatibilitás - jelentette ki csütörtök este Lia Olguţa Vasilescu.

A România TV-nek adott nyilatkozatában a regionális fejlesztési tárca élére javasolt Lia Olguţa Vasilescu kifejtette, az erre szakosodott intézmények, többek közt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) minden miniszterjelölt esetében leellenőrzi, hogy fennáll-e a hivatali összeférhetetlenség, és a saját, aláírással ellátott önéletrajzából is kiderül, hogy nincs szó inkompatibilitásról az esetében. Ennek ellenére pénteken a szállításügyi miniszteri tisztségre javasolt Mircea Drăghici-csel együtt közjegyzőnél fog erről nyilatkozatot tenni, hogy eleget tegyen Klaus Iohannis államfő elvárásainak - tette hozzá Vasilescu.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön közölte, hogy a Lia Olguţa Vasilescu fejlesztési és Mircea Drăghici szállításügyi miniszteri kinevezésére vonatkozó javaslatok továbbra sem tesznek eleget a törvényi feltételeknek, ezért nem tudja jóváhagyani ezeket.

A miniszterelnöknek küldött csütörtöki levelében az államfő ezzel Viorica Dăncilă január 10-én keltezett átiratára válaszolt, amelyben a kormányfő ismét Lia Olguţa Vasilescut javasolta a regionális fejlesztési és közigazgatási, Mircea-Gheorghe Drăghici-t pedig a szállításügyi tárca élére.

Iohannis azzal érvel, hogy az alkotmány 85-ös és 105-ös cikkelye, valamint a Románia Kormányának megszervezését szabályozó 2001/90-es törvény alapján olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik román állampolgársággal és romániai állandó lakhellyel rendelkeznek, élhetnek választási jogaikkal, nem született ellenük büntetőjogi ítélet és nem áll fenn esetükben a 2003/161-es törvényben rögzített összeférhetetlenségi esetek egyike sem. Erről a szóban forgó személynek saját felelősségére kell nyilatkozatot adnia.

Az elnök azt is kifejti, hogy az erkölcsi bizonyítvány az egyedüli dokumentum, amely igazolja, hogy az illető személyt büntetőjogi perben elítélték-e, vagy foganatosítottak-e bármilyen büntetőjogi intézkedést ellene, és ezen igazolás bemutatásának kötelezettsége alól nem mentesül az a személy sem, aki miniszteri tisztségre pályázik.

A kormányfő által nevesített két miniszterjelöltre vonatkozó iratcsomók hiányosak, mert nem tartalmazzák azokat a dokumentumokat, amelyek alapján meg lehetne állapítani, hogy a jelöltek valóban teljesítik-e a törvény és az alkotmány által leszögezett feltételeket. Ezért továbbra sem járul hozzá a kinevezésükhöz - közölte Iohannis államfő.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS