2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áltudomány és spiritualizmus a negyedik osztályos román tankönyvekben?

2019. január 18. 13:48, utolsó frissítés: 16:21

A romániai negyedik osztályok egy olyan román nyelv és irodalom tankönyvből is tanulhatnak, amely számos áltudományos tévhitet közöl tényként - írja a Digi24. A könyvet az Intuitext kiadó adta ki, és használatát engedélyezte az oktatásügyi minisztérium.

A tankönyv 77. oldalán az olvasható, hogy a Bucsecs-hegységben a Babele és a Szfinx sziklaképződmények 1 km-es körzetében az emberi szervezet nemcsak, hogy nem fárad el, hanem hirtelen energiával telik fel. A könyv szerzői kétes szakértőkre hivatkoznak, azonban semmilyen konkrét forrást nem jelölnek meg az olyan kijelentéseik alátámasztására, amelyek szerint az említett sziklaképződmények körül egy „ritka mágneses jelenség tapasztalható, amely előnyös hatást fejt ki az emberi szervezetre nézve.”

Később a szerzők népi hiedelmekre és a vallásra alapozva jelentik ki, hogy különlegesen szép természeti jelenséggel állunk szemben (gura de rai), amely „az ég és föld közötti kapcsolat helye, szent jellegű és jótékony tér.” Ezeket a részleteket egy szülő vette észre a tankönyvben és tette közzé a Facebook-oldalán:A digi24 azt is megjegyzi, hogy nem az első vagy egyedüli, információt tartalmazó tankönyv. Volt már példa olyan biológia tankönyvre, amelyben az emberi máj és szív rossz helyen szerepelt az illusztrációkon, de volt már földrajz tankönyv is, amelyben városok rossz helyen voltak feltüntetve, a Holt-tenger és a Vörös-tenger helyet cserélt és így tovább. Volt olyan első osztályos matematika tankönyv is, amelyben a 12 és 16 számok közé helyesen volt betéve a < jel, azonban a leírásban már az szerepelt, hogy a 12 nagyobb mint a 16. Hab a tortán, hogy Liviu Pop egykori oktatásügyi miniszter és matematika tanár többször is azt nyilatkozta erről, hogy vannak olyan esetek, amikor a 12 nagyobb mint a 16. (Digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS