2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban: A PSD fenn akarja tartani az MCV-t, folytatni akarja az EU-s alapok elsikkasztását

2019. január 18. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

Az, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselői nem szavazták meg a jogállamiság védelmét szolgáló EU-s mechanizmus létrehozását, arra utal, hogy a PSD számára nem cél az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetése, folytatni akarja az EU-s alapok elsikkasztását, és akadályozni kívánja az ország schengeni csatlakozását - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Az EP csütörtökön megszavazta annak a mechanizmusnak a létrehozását, amelynek a lényege, hogy jogállamisági feltételekhez, az uniós pénzeket érintő csalás elleni fellépéshez kötnék a tagállamoknak megítélt EU-s alapok kifizetését.

Ludovic Orban szerint a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ismét tanúságot tett Európa-ellenességéről azáltal, hogy EP-képviselőik nem szavazták meg a kezdeményezést. "A PSD-ALDE eme álláspontja azt jelzi, hogy folytatni kívánják az igazságszolgáltatás függetlensége ellen indított hadjáratot, a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem kompromittálását" - fogalmaz pénteki közleményében Orban, hangsúlyozva, hogy a két alakulat ezzel akadályozza az MCV megszüntetését - ehhez ugyanis maradéktalanul teljesíteni kell az Európai Bizottság ajánlásait -, csökkenti az ország schengeni csatlakozásának esélyét, és teljesen elszigeteli Romániát a többi tagállamtól.

A PNL elnöke szerint a PSD-ALDE saját pártcsaládján belül is izolálja magát, hiszen az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége csoport - amelyhez a PSD tartozik - tagjainak 85 százaléka, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoport tagjainak pedig 96 százaléka megszavazta a kezdeményezést.

Orban ugyanakkor felhívja a figyelmet: csütörtökön voltaképpen arról szavazott az EP, hogy elkezdődjenek a tárgyalások erről a mechanizmusról az Európai Bizottsággal, illetve az Európai Tanáccsal. "Figyelmeztetjük a Dăncilă-kabinetet, ne kövesse el azt a hibát, hogy a következő lépésben, azaz az ET álláspontjának kialakításakor akadályozza vagy késlelteti az európai törvényhozási folyamatot. Ennek igen súlyos következményei lennének Románia megítélésére nézve, és a reakciók sem maradnának el" - nyomatékosítja a PNL-elnök.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS