2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő célja a schengeni csatlakozás kell legyen

2019. január 20. 10:28, utolsó frissítés: 11:39

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia legfontosabb célja az ország schengeni csatlakozása kell legyen - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség Beszterce megyei küldötteinek tanácskozásán az RMDSZ hírlevele szerint.

Állítása szerint az RMDSZ érdeke, hogy egy erős magyar frakció legyen az Európai Néppárton (EPP) belül. „Ha minden jól megy, a németek után a magyar képviselet lesz a legnépesebb, a legnagyobb, ami jelentős erővel bír majd az EU megreformálásában” – mondta Kelemen, aki azt is hozzátette, hogy az európai parlamenti választás legnagyobb kérdése, hogy az Unió reformjának az elszenvedői leszünk csupán, vagy megpróbáljuk alakítani ezt a változást.

A szövetségi elnök szerint bár az euroszkepticizmus nőtt, azonban nem igaz, hogy az uniós csatlakozásnak nincsenek eredményei. "Szabadon lehet utazni, tanulni és munkát vállalni, olyan infrastruktúrák épültek, amelyekre román állami költségvetésből a következő húsz évben sem lehetett volna fedezetet találni. Különböző beruházásokra pályáztak önkormányzataink, és ott vannak a gazdák támogatásai is. Az elmúlt száz évben nem volt olyan még, hogy a gazdáknak adtak is volna valamit: mindig elvettek tőlük, a kollektivizáláskor az eszközöket és állatokat, utána be kellett szolgáltatniuk a terményt" – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés egy útépítés, amelynek vége, reményei szerint, egy európai kisebbségvédelmi törvény lesz. "Összegyűjtöttünk 1 millió 300 ezer aláírást, hogy a májusi választás után az Európai Bizottság elé terjesszük kéréseinket. Európát meg kell reformálni: az Unió önmagában nem rossz, viszont nem helyes az, ahogyan egyes bürokraták vezetik, és gondolkodnak az emberek sorsáról valahol messze, egy elefántcsonttoronyban" – jelentette ki az RMDSZ elnöke. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS