2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap kezdődik Bukarestben az EU-tagországok európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak konferenciája

2019. január 20. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

A parlament épületében zajlik vasárnap és hétfőn az európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságok konferenciája (COSAC) - írja az Agerpres. Az eseményen az európai uniós tagországok és a tagjelölt államok parlamentjei európai ügyi bizottságainak képviselői, valamint az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselői vesznek részt.

A konferencián többek között ismertetik a román EU-elnökség prioritásait, megvitatják a COSAC féléves jelentését, és előkészítik a testület plenáris ülését.

Az eseményt az EU Tanácsának elnökségét jelenleg betöltő ország, azaz Románia, a korábbi elnök Ausztria, illetve a tisztséget az év második felében ellátó Finnország parlamentje és az EP képviselőiből álló, úgynevezett elnöki trojka ülése előzi meg.

A COSAC összehívását a francia Nemzetgyűlés kezdeményezte először, 1989-ben. Azóta hathavonta sor kerül a konferenciára, amelyet mindig az Unió soros elnökségét ellátó ország parlamentje hív össze. A COSAC nem döntéshozatali, hanem konzultációs és koordinációs szerv, amely konszenzus útján határoz.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS