2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újratárgyalnák a legfelsőbb bíróság utóbbi öt évben lezárt pereit

2019. január 21. 13:03, utolsó frissítés: 13:13

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai által az utóbbi öt évben lezárt perek újratárgyalására akar jogalapot teremteni a kormány, de a tervet az ellenzék a korrupcióért elítélt politikusokat segítő burkolt amnesztiának minősítette.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter először egy vasárnap esti televíziós műsorban beszélt arról, hogy a kormány sürgősségi rendelettel akar jogorvoslati lehetőséget teremteni a „törvénytelenül” létrehozott öttagú bírói tanácsok által elítélt vádlottaknak.

A tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy ezzel a rendkívüli perújítási lehetőséggel az ügyészek is élhetnek a felmentett vádlottak esetében. Toader szerint a sürgősségi rendelet tervezetét a tárca kidolgozta, annak elfogadásáról azonban a kormány egésze dönt.

A miniszter kifejtette: minden vádlottnak joga van a tisztességes eljáráshoz és ahhoz, hogy ügyében törvényesen létrehozott bíróság ítélkezzék. Márpedig a bukaresti kormány panaszának helyt adva tavaly az alkotmánybíróság november elején megállapította: a legfelsőbb bíróságnál 2014 óta szabálytalanul alakították meg az öttagú bírói tanácsokat, tehát a miniszter szerint így minden azóta hozott jogerős ítélet megkérdőjelezhető.

Az ellenzék élesen bírálta a jogerősen lezárt ügyek újratárgyalását célzó kormányzati kezdeményezést, amelyet a már elítélt politikusok - köztük a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök - „mosdatásának”, újabb burkolt amnesztiarendeletnek tart.

Az ellenzéki politikusok arra emlékeztetnek, hogy az öttagú bírói tanácsok összetételének megkérdőjelezése a folyamatban lévő ügyeket, köztük Liviu Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását már elakasztotta, most pedig a - jelentéktelen szervezési kérdésnek tűnő ügyet alkotmányjogi szintre emelő - kormányzati óvás a jogerős ítéletek eltörlésének eszközévé válhat, hiszen egy ilyen késői perújítás nyomán sok korrupciós bűnügy már az elévülés miatt is felmentéssel zárulhat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS