2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdik a tárgyalást a Sevil Shhaideh volt miniszter ügyében

2019. január 21. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

Elrendelte a bukaresti törvényszék az alapfokú tárgyalás elkezdését az úgynevezett Belina-ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel vádolják Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési minisztert.

Hétfőn a fővárosi törvényszék megállapította az ügyben folytatott nyomozás és a bizonyítékok beszerzésének törvényességét, és elrendelte az alapfokú tárgyalás elkezdését.

Sevil Shhaideh ellen 2018 júniusában emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaélés miatt, mely bűncselekményt - a vádhatóság szerint - államtitkári minőségében követte el 2013-ban. Ugyanazon bűntettben való bűnrészesség miatt állították bíróság elé Ionela Stoiant, aki a tettek elkövetése idején igazgatói tisztséget töltött be a regionális fejlesztési minisztériumnál. Adrian Ionuţ Gâdea ellen - aki a tettek elkövetése idején Teleorman megyei tanácselnök volt - szintén hivatali visszaélésben való bűnrészességért, az alexandriai kataszteri hivatal munkatársai, Mariana Sanda Gheorghiu, valamint Rodica Guşă ellen pedig közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat.

A DNA szerint a köztisztviselők közreműködésével 2013-ban a Dunán lévő Belina-sziget 278,78 hektáros és a folyam Pavel-ágának 45 hektáros területe törvénytelen módon került át az állam tulajdonából Teleorman megye tulajdonába és a Teleorman Megyei Tanács adminisztrálásába, majd ezt, néhány nap múlva, ugyancsak törvénytelen módon, bérbe adták egy magáncégnek. A tulajdonoscsere érdekében fogadták el Sevil Shhaideh akkori államtitkár kezdeményezésére a 2013/943-as kormányhatározatot, amellyel több pontban is törvényszegés történt - többek közt az, hogy az akkor állami tulajdonban lévő Belina-szigetet és a Pavel-ágat kormányhatározat révén utalták át egy megyei tanács tulajdonába, holott ezt csak törvénnyel lehetett volna megtenni a hatályos jogszabályok szerint - állítja a vádhatóság. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS