2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Figyelmeztetik a kormányt a bírák és ügyészek szakmai szervezetei

2019. január 21. 21:29, utolsó frissítés: 21:29

Közös felhívásban figyelmeztetik a kormányt a bírák és ügyészek szakmai szervezetei, hogy ne fogadjon el olyan jogszabályt, amely "egy jogállamban alapvetőnek számító társadalmi értékeket veszélyeztet".

A Romániai Bírák Fóruma, az Ügyészek Jogállásának Védelméért Mozgalom, valamint a Kezdeményezés az Igazságszolgáltatásért Egyesület ezzel Tudorel Toader azon bejelentésére reagált, miszerint olyan sürgősségirendelet-tervezeten dolgozik a kormány, amely lehetővé tenné a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai által kimondott jogerős ítéletek megfellebbezését.

A szakmai szervezetek felhívják a figyelmet, hogy a kabinet nem bocsátott közvitára ilyen tervezetet, ahogyan azt a döntéshozás átláthatóságának elve megkövetelné, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az ehhez hasonló, az ország büntetőpolitikáját érintő intézkedéseket részletes indoklás kellene hogy kísérje.

A Romániai Bírák Fórumának honlapján közzétett közlemény arra is rámutat, a kabinet csak rendkívüli esetekben, azonnali intézkedést feltételező helyzetekben élhet a sürgősségi kormányrendelet lehetőségével, és idézik az alkotmány 61. cikkelyét, amely szerint az ország egyetlen törvényhozó hatósága a parlament.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS