2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfőbb ügyész szerint a 2016-os titkos megállapodás nem teljesen alkotmányellenes

2019. január 22. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

A Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) általa aláírt megállapodás nem teljes egészében alkotmányellenes, viszont „politikai bumerángként” használják fel ellene - mondta hétfő este a Digi 24 televíziócsatorna műsorában Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

Az interjúban Lazăr rámutatott, hogy a 2016-ban aláírt protokollum kapcsán a alkotmánybíróság csak néhány bekezdésről állapított meg alkotmányellenességet, és nem a dokumentum egészéről. A kérdéses részeket kiiktatják a megállapodásból.

Kifejtette: az alkotmánybíróság a megállapodásnak mindössze két-három cikkelyét minősítette alkotmányellenesnek, de ezek nem vonatkoznak az együttműködés lényegi vonatkozásaira, soha nem ültették gyakorlatba őket, és ezeket ki is fogják iktatni a dokumentumból.

„A protokollum azért jött létre, hogy törvényes keretek között történjen Románia nemzetbiztonságának védelme” - szögezte le Augustin Lazăr.

„Nem a megállapodás egészéről állapították meg az alkotmányellenességet. Hogyan lehetséges, hogy ezt politikai bumerángként használják fel és a legfőbb ügyészség fejét célozzák meg vele? Kinek a fején fog széttörni ez a bumeráng? Mert valakinek felelnie kell. Ha alkotmányellenesnek nyilvánították volna, másról beszélnénk, de ez a protokollum a maga egészében alkotmányos, használni lehet és használni kell a gyakorlatban. (...) Hogyan lehetséges és ki vállal felelősséget azért, hogy ezt ellopták és megmutatták a televízióban, noha titkos dokumentum volt?” - fogalmazott a legfőbb ügyész.

A legfőbb ügyészség 2018 augusztus 24-én jelentette be, hogy büntetőjogi eljárásba kezdett, miután Darius Vâlcov nyilvánosságra hozott egy 2016-ban, a SRI és a legfőbb ügyészség között megkötött együttműködési megállapodást.

A sajtóban megjelent hírek szerint a dokumentumot a konstancai táblabírósági ügyészségről csempészték ki, ugyanattól az intézménytől, ahol a DNA-főügyészi tisztségre javasolt Adina Florea is dolgozott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS