2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis reméli, hogy pozitív hangvételű nyilatkozat születik a nagyszebeni EU-s csúcsértekezleten

2019. január 22. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Reméli, hogy a nagyszebeni csúcsértekezleten pozitív hangvételű nyilatkozatot fogalmaznak meg az Európai Unió jövőjét illetően - jelentette ki kedden Klaus Iohannis államfő.

"Én abban bízom - és mindenki abban bízik a Európai Tanácsban -, hogy a nagyszebeni csúcsértekezleten, ha nem is születik szerződés, de legalább egy pozitív hangvételű nyilatkozatot fogalmazunk meg az EU jövőjét illetően' - közölte Iohannis.

Az államfő beszélt a francia-német együttműködési és integrációs szerződés jelentőségéről is.

'Mindenki által ismert és általánosan elfogadott, hogy ha Németország és Franciaország között jó az együttműködés, akkor az EU is jobban működik. Ilyen értelemben a mai megállapodás kiegészíti a Konrad Adenauer német kancellár és Charles de Gaulle francia államfő által 1963-ban kötött szerződést. (...) Örvendek, hogy részt vehettem ezen az eseményem, amelyről ki fog derülni, hogy rendkívüli történelmi jelentőséggel bír' - mondta Iohannis.

A román államfő Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő meghívására vett részt a francia-német együttműködési és integrációs megállapodás aláírásának ünnepségére, amelyet Aachenben tartottak. Iohannis az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét betöltő Romániát képviselte a ceremónián, amelyen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is jelen volt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS