2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă: Büszkeséggel emlékezünk meg Brüsszelben és Bukarestben a román fejedelemségek egyesüléséről

2019. január 24. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Büszkeséggel emlékezünk meg Bukarestben, de Brüsszelben is a román fejedelemségek egyesüléséről egy olyan periódusban, amelyben Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - írja Viorica Dăncilă miniszterelnök január 24-e ünnepének alkalmából kiadott üzenetében.

'Ez az esemény a bizonyítéka annak, hogy a román népnek mindig volt ereje az egyenes utat választani. Bízom nemzeti és európai sorsunkban. Bízom Romániában és a románokban' - fogalmaz üzenetében a kormányfő.

Dăncilă emlékeztet, amikor 1859. január 24-én Alexandru Ioan Cuzát megválasztották Havasalföld és Moldva uralkodójának, Románia 'kedvező" európai helyzetben volt, több "baráti országgal" tartott kapcsolatot.

'Kedvező volt a külpolitikai helyzet, voltak baráti országok, de legfőképpen volt egy kiemelkedő elit, és egy népakarat, hogy 'kiszárítsák a Milcovot" és eltöröljék a románok közötti határokat' - mutat rá üzenetében a kormányfő.

Dăncilă kifejtette: a román nép megtapasztalta 'a belső kohézió erejét', és az egyesüléssel lerakták a mai Románia alapjait.

'Ez a történelmi tett a mai Románia alapja, és erre épül nemzetünk jövője, egy modern, az európai értékek mellett elkötelezett társadalom, amelyben tiszteletben tartják és védelmezik az alapvető emberi jogokat és szabadságokat' - írja üzenetében a miniszterelnök.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS