2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi Attila: az ET közgyűlése nem kerülheti meg a kollektív jogokra vonatkozó határozatokat

2019. január 25. 12:51, utolsó frissítés: 12:51

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egy újabb kisebbségvédelemről szóló jelentést fogadott el csütörtökön, amely arra kötelezné a tagállamokat, hogy minél nagyobb arányban ratifikálják Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, számolt be a hírről az RMDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye.

Korodi Attila, az RMDSZ Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja a jelentés elfogadását követően kifejtette, hogy Benkő Erika képviselővel közösen 4 módosító indítványt dolgoztak ki a jelentéshez, amelyet a Szövetség nevében nyújtottak be, azonban ebből csak 3-nak sikerült többséget szerezni.

„A jelentés önmagában nem csonkítja a kisebbségvédelmi törekvéseinket, azonban tekintettel arra, hogy a negyedik, egyben legfontosabb módosító indítványunkat, - amely a kollektív jogokról, valamint az eddig meghozott közgyűlési határozatok összehangolásáról szólt – elutasították, jómagam és még néhány Kárpát-medencei és más régióból érkező képviselők tartózkodtunk” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, az ET közgyűlés tagja.

A képviselő elmondta: az ET Parlamenti Közgyűlésének számos, a kollektív jogok biztosítására vonatkozó határozata van, amelyeket összhangba kell hozni az ilyen jellegű jelentésekkel, hiszen ezek rendkívül fontosak a tagállamokban élő kisebbségek számára.

„A kollektív jogok hiányában a kisebbségi közösségek nem jutnak megfelelő védelemhez és nem tudják a közösségi képviseletet megfelelőképpen ellátni” – nyomatékosította az RMDSZ képviselője. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS