2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ saját jelöltlistájára várja az erdélyi magyar pártok jelöltjeit az EP-választáson

2019. január 25. 18:39, utolsó frissítés: 19:04

Az RMDSZ kész együttműködni a Magyar Polgári Párttal (MPP) az európai parlamenti (EP) választásokon, de nem fogadja el az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) javaslatát, hogy alkossanak hárompárti választási koalíciót.

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt pénteken Marosvásárhelyen,a Szövetségi Képviselők Tanácsa ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. Az elnök újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a választási koalíció azt jelentené, hogy a szövetség feladja identitását.

Kelemen Hunor kijelentette: azt tudják ajánlani az RMDSZ-szel versenyző pártoknak, hogy jöjjenek jelöltjeikkel az RMDSZ listájára. "Az RMDSZ listája nyitva áll bárki számára" - jelentette ki. Hozzátette: a szövetség március elsejéig rangsorolja jelöltjeit. Kelemen azt tartja reálisnak, hogy a 6,5 százalékot kitevő erdélyi magyarság két jelöltet juttasson az európai parlamentbe. Három jelölt bejuttatásához a magyarság jelöltlistájának a szavazatok 9,26 százalékát kellene megszereznie.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: egy erős Európához, fejlődő Erdélyhez és egy erős Kárpát-medencei magyar EP-képviselethez szeretne az RMDSZ hozzájárulni. Hozzátette: reményei szerint a Európai Néppárton belül a Kárpát-medencei magyar képviselőket tömörítő magyar frakció lesz a második legerősebb a német frakció után.

A politikus szerint az EU-nak nincsen alternatívája, hiszen egyedül sem Németország, sem Franciaország nem tudna a globalizáció világában versenyre kelni Kínával és az Egyesült Államokkal. Azt tartotta bajnak, hogy az EU-ban "egyesek azt gondolják, a választókat kell folyamatosan megszidni azért, hogy mit választottak". "Reformokra van szükség és egy erős néppárti frakcióra" - tette hozzá Kelemen Hunor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS