2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több száz diák tiltakozott Marosvásárhelyen a MOGYTTE vezetősége ellen

2019. január 26. 10:24, utolsó frissítés: 10:32

Több száz elégedetlen diák jelent meg péntek este a Marosváráshelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem előtt. Arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az egyetem vezetősége "minden módszert megragadva, újra és újra áthágja a szabályokat, ezzel sértve úgy a diákok mint az oktató tanárok jogait".

A diákok által a megmozdulásról küldött közlemény szerint a különböző tanulmányi reformokra hivatkozva az egyetem rektora az intézmény vezetőségével karöltve számos olyan döntést hozott meg, amelyek kiváltották a tanulók felháborodását. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a vizsgaidőszak előtt csupán két héttel, olyan számottevő változásokat vezettek be a vizsgákat illetően, amelyek véleményük szerint közel sem szolgálják sem az oktatás, sem a diákok érdekeit."Minden látszólagos és híresztelt fejlődés ellenére a rezidens vizsgák eredményei csak romlanak, tavaly az ország legrosszabbul szereplő egyeteme lett a marosvásárhelyi. Egységesített teszteket iratnak, melyek minden egyéni színtől megfosztva a vizsgákat, logikátlan robotokká teszik a diákokat, ami az elhanyagolt és túlzsófolt gyakorlati órákon is tükröződik" - áll a közleményben, amely arra is kitér, hogy a tanév elején hivatalossá tett egyetemi összeolvasztást követően látványosan csökkent az ösztöndíjak száma is, ami szintén ellentmond azoknak az ígéreteknek, amelyeket a vezetőség az ezzel kapcsolatos félelmek miatt megfogalmazott.

"Sokáig lehetne sorolni azokat a sérelmeket, melyeket az egyetem tanulói nap mint nap saját bőrükön tapasztalnak. Bár nehéz a diákság körében uralkodó hangulatot és kétségbeesettséget közölni a külvilággal, ezúton is jelezni szeretné a hallgatók közössége, hogy jogsértések, szabályáthágások, megalázó fordulatoknak szemtanúi, ezért megteszik a tőlük telhetőt, hogy véget vethessenek az elnyomásnak és civilizált módon szülessen meg egy olyan kompromisszum a vezetőség és diákság között, amely valóban a jövőbeni orvosi és gyógyszerészeti oktatás és ellátás fejlődését szolgálja. Ugyanakkor, támogatást kérnek azon illetékesektől, akik valamilyen módon hozzájárulhatnak a fenálló helyzet javulásához" - áll a közleményben.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS