2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állást foglalt a román kormány az antiszemitizmus ellen

2019. január 27. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

A holokauszt áldozatai emléknapja alkalmából sajtóközleményben foglalt ismét állást a kormány az antiszemitizmus ellen.

"Románia Kormánya tisztelettel hajt fejet a holokauszt áldozatainak emléke előtt január 27-e, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából" - olvasható a közleményben, mely szerint a kormány elkötelezetten harcol az antiszemitizmus, a holokauszttagadás és az antiszemitizmusra való felbujtás ellen, és a szolidaritást, valamint a civil szellemiséget tartja egy demokratikus, modern társadalom alapköveinek.

A közlemény szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia a közös értékek kohézióját tűzte ki céljául, és az EU-ban a rasszizmus, intolerancia, idegengyűlölet, populizmus, antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd visszaszorítása jelenti a szolidaritás és kohézió megvalósításának központi kérdéskörét. Éppen ezért Románia az utóbbi időben sokat tett a holokauszt áldozatai emlékének megőrzése és a holokausztról való ismeretek oktatása terén.

Azt is felidézi, hogy 2018 júniusában a román parlament antiszemitizmus-ellenes törvényt fogadott el, amely tartalmazza egyrészt az antiszemitizmus meghatározását, másrészt bűncselekménynek nyilvánítja az antiszemita tartalmú anyagok terjesztését, antiszemita gondolatok, elméletek, doktrínák népszerűsítését.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS