2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus hallgatólagosan elfogadta a szülés utáni kórházi képzés kötelezővé tételét

2019. február 06. 15:43, utolsó frissítés: 15:45

A szülés utáni kórházi képzés kötelezővé tételéről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdán hallgatólagosan a szenátus.

A jogszabályjavaslat kötelezővé tenné, hogy a baba megszületését követően a szülészeten tartsanak egy képzést a szülőknek vagy gyámszülőknek az alapvető csecsemőgondozási tudnivalókról. A kezdeményezés célja az újszülött-halálozás kockázatának, valamint a csecsemő nem megfelelő gondozásából eredő egészségügyi kockázatok csökkentése - magyarázzák az indítványozók.

A képzést a kórház vezetősége által kijelölt orvosnak vagy egészségügyi asszisztensnek kell tartania, legfeljebb húsztagú csoportnak.

A tervezet többek között előírja, hogy a képzésnek kötelező módon ki kell térnie a megrázott baba szindrómával (SBS) járó kockázatokra, a félrenyelés esetén alkalmazandó Heimlich-manőverre, a fulladásos balesetek elkerülését célzó alapvető intézkedésekre, a csecsemők nem megfelelő utaztatásával járó kockázatokra, a láz esetén javasolt teendőkre és az első életévben esedékes oltásokra.

A javaslatot Ovidiu Raeţchi nemzeti liberális párti képviselő nyújtotta be, és a képviselőház szavaz majd róla döntő kamaraként. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS